Skriv ut  

Austrian Airlines läggs ner?

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 september 2014
Austrian Airlines är sedan ett par år i konflikt med pilotfacket inom flygbolaget. Nu har läget blivit skarpt och ägaren Lufthansa överväger att helt enkelt lägga ner Austrian och starta ett helt nytt flygbolag.

Det är fem år sedan Lufthansa tog över det förlusttyngda Austrian Airlines. Redan då fanns det analytiker som menade att det var ett omöjligt uppdrag att få det österrikiska flygbolaget lönsamt igen. Ett första steg, efter att pilotkåren och flygbolaget misslyckats med att skapa ett nytt kollektivavtal, blev att föra över en stor del av kortlinjenätet till regionala Tyrolean.

Austrians piloter som nu bland annat flyger för Tyrolean, får samma lön som tidigare men har förlorat betydande delar av kommande pensionsersättningar. Det har i sin tur fördjupat konflikten och motsättningarna har hamnat i rätten som nu ska avgöra dels om överföringen till Tyrolean strider mot lagen, dels om de framtida pensionsersättningarna.

Spänningen ökar av att Austrian, med stöd av ägarna Lufthansa, nu överväger att helt enkelt lägga ner Austrian. När det väl är gjort startas ett helt nytt österrikiskt flygbolag som återanställer piloterna men till andra villkor.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Trött på gnället!
Skrivet av Anders, 2014-09-19 09:18:22
Flygande personal skall ha bra löner och vettiga avtal. Inget snack om saken. (är själv i branschen)
Börjar dock tröttna på att personal inom flygsektorn (i exempelvis de stora europeiska flygbolagen) 'gnäller' och tar till strejk så fort avtalen behöver ses över. Det är inte så att de kommer ner i låglöne-sektorn direkt. Tycker nästan att det blir osmakligt tillslut. Lyxproblem!
Dessutom drabbas resenärerna negativt vilket ger bolagen ett sviktande förtroende.
Anmäl inlägget
Varför betala själv?
Skrivet av Maskinförare, 2014-09-17 22:54:03
Hur kommer det sig att piloten ska betala egen rating? Är yrket fortfarande så lockande bland ungdomar? Sämre och sämre villkor och längre och längre arbetsdagar...vem betalar själv för att lära sig hantera/köra en pappersmaskin, och sen betala hundratusentals kr för att få jobba utan lön ett år. Dags för rimliga villkor ! Betänkt det nästa gång du jagar billigast biljett på internet. ( OBS jag har inga som helst kontakter/band till NÅGOT flygbolag)
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av M.P, 2014-09-17 10:06:20
Varför gör man inte samma sak med SAS, Swiss och Olympic gjorde väl samma sak?!
Anmäl inlägget
Det blir ingen pilotbrist!
Skrivet av Svasse, 2014-09-17 08:51:30
Nä, men köp en rating vet ja. Pay 2 Fly ett par år för det blir ju bättre sen. NOT! Så här kommer det se ut. Jag har ingen insyn i Austrian men så fort ett bolag går dåligt, vilket bolag gör eftersom de är i flygbranschen, så kommer ägarna att titta på lösningar. Att lägga ner Austrian är ett lysande tillfälle att få piloterna själva att betala för rating och tid på de kärror som ska ersätta de gamla fokkrarna.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev