Skriv ut  

Airbus får ETOPS på nya A350

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 21 oktober 2014
Airbus nya långdistansmaskin har fått godkänt för 180 minuters ETOPS-godkännande. I godkännandet från EASA finns även tillstånd för ETOP för ännu längre tidsperioder.

I dagarna gav European Aviation Safety Agency, EASA, gett grönt ljus till Airbus som får ett ETOPS-godkännande för A350-900 redan innan flygplanet satts i trafik. Det är första gången som det ges till ett helt nytt flygplan.

I godkännandet finns även utökade villkor som ger rätt att flyga Extended-range Twin engine aircraft Operations, ETOP, 300 minuter och 370 minuter, beroende på omständigheterna. Det motsvarar cirka 2 500 nautiska mil och under förutsättning att det råder ”normala atmosfäriska förhållanden”.

För Airbus är det tidiga godkännandet en framgång, flygplanstillverkaren var för övrigt först med ETOPS längre än den tidigare gränsen 180 minuter, när A330 godkänndes för 240 minuter.

- Våra kunder kommer nu att kunna flyga nya och mer direkta linjer till destinationer där det tidigare fanns en gräns på 180 minuter. De får tillgång till modernare och bättre utrustade alternativflygplatser, skriver Airbus i en kommentar.

Maxgränsen 370 minuter blir särskilt värdefull för de långa flygningarna på södra halvklotet mellan Australien, Sydafrika och Sydamerika. ETOPS 300 minuter räcker för flygningar över norra och mellersta delarna av Stilla havet, från Sydostasien och Australien till USA.

Airbus räknar med att cirka 70 procent av den flygtid som A350-900 kommer att flyga i framtiden, ska ligga på ETOP.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev