Skriv ut  

Klart med fortsatt tung trafik i Halmstad

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 november 2014
Halmstad flygplats är sedan den första november uppgraderad till en 4D-flygplats. Förutsättningen är att banan breddas till 45 meter men kullen i banänden behöver inte åtgärdas.

Halmstad flygplats har hittills varit godkänd för 3C men sedan den 1 november har Transportstyrelsen höjt godkännandet till att vara 4D. Det ger flygplatsen möjlighet att också i framtiden kunna trafikeras med tyngre passagerartrafik.

– Det är ett enormt lyft och innebär att vi dels kan behålla nuvarande verksamhet, dels utvecklas med sikte på mer charter, säger flygplatschefen Magnus Edman till Flygtorget.

Det nya tillståndet har dock beviljats med ett förbehåll: banan ska breddas från dagens 40 meter till 45 meter.

– Det sätter vi igång med under våren och passar samtidigt på att asfaltera om hela den 2 200 meter långa banan.

Däremot krävde inte Transportstyrelsen att den karaktäristiska puckeln i norra banänden skulle planas ut. Banan får alltså behålla den nuvarande banprofilen trots att det inte går att se den ena banänden från den andra, att frisiktshets- och längdlutningskravet inte är uppfyllt.

Den tunga trafik som även i framtiden är tillåten är till viss del militär.

Halmstad tillhör de få kvarvarande flygplatser i landet där civil och militär trafik samsas. Den tidigare flottiljen, F14 är visserligen nerlagd men försvarsmaktens tekniska skola ligger på det tidigare flottiljområdet och drar till sig militärt flyg, bland annat JAS , Hercules och målflyg.

Passagerartrafiken är till största delen inrikes, där Nextjet och Kullaflyg delar på de cirka 113 000 passagerare som varje år flyger till Arlanda och Bromma. Samtidigt har charterflygningarna sakta men säkert ökat och numera flyger cirka 15 000 varje år till medelhavet och Kanarieöarna.

– Vi kommer att hamna på cirka 130 000 resenärer i år och det är en positiv trend.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev