Skriv ut  

Nu är tomteflygen här

Notiser, Anders Carlsson, den 22 december 2014
Jultomten bor i norra Finland och i år krävs cirka 380 flygningar för att alla som ska hälsa på i stugan i norra Finland. På vägen dit flyger de över Sverige, från Värmland till Haparanda.

Jultomten fortsätter att locka flygresenärer till sin hemvist i Finland, även om en konkurrerande tomte finns i Pajala. De fyra största tomteflygsdestinationerna i Finland är Rovaniemi, Kittilä, Ivalo och Kuusamo. Helt dominerande avreseland är Storbritannien varifrån det går flyg från bland annat London, Manchester och Glasgow. Men även från Irland, Frankrike och Spanien flygs det till tomten.

- För LFVs del innebär det att vi tar hand om trafikledningen av flygplanet när det kommer in i svenskt luftrum någonstans över nordvästra Värmland för att sedan flyga rakt upp mot svensk-finska gränsen norr om Haparanda där de lämnar Sverige. Då har de flugit i svenskt luftrum i ungefär en timme, säger Per Fröberg, pressansvarig LFV.
         
Tomteflyget genom Sverige leds från LFVs kontrollcentral i Stockholm. Det är den ena av två kontrollcentraler, den andra ligger i Malmö, varifrån LFV hanterar omkring 700 000 rörelser i svenskt luftrum varje år.
         
Det första tomteflyget gick den 1 december och det sista går den 30 december och är koncentrerat till helgerna. Jämfört med en "vanlig" månad innebär tomteflyg en fördubbling av flygtrafiken i de norra delarna av Sverige.

- Ser man till volymen i december i år jämfört med december i fjol så handlar det om en ökning på omkring tio procent, säger Per Fröberg.

I år vann Finnair Tomtens upphandling och vi kan i deras senaste film följa med bakom hangardörrarna:



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev