Skriv ut  

Ekonomiska problem i Jet Time oroar inte SAS

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 januari 2015
Ett kraftigt underskott men ingen fara för flygbolagets framtid. Det menar ledningen för Jet Time som just nu arbetar på att få ordning på ekonomin. En av de större kunderna är SAS som har fortsatt förtroende för det danska flygbolaget.

Jet Time har vuxit snabbt de senaste åren. Det danska flygbolaget startade så sent som 2006 som ett renodlat charterbolag och har sedan dess avancerat till att flyga både frakt och agera wetlease-partner åt SAS.

Nu visar siffrorna från förra året att ekonomin inte hängt med i tillväxten. Underskottet landar på cirka 70 miljoner danska kronor och det är ett resultat som ledningen för flygbolaget ser som ”mycket otillfredsställande”. Underskottet frestar på likviden i Jet Time och därför ska nu en räddningsplan tillsättas för att vända utvecklingen. Kai Rehn, vd i jet Time säger i en intervju med dr.dk att kassan räcker i två år till.

- Vår existens är inte hotat i ett kort perspektiv. Vi ska nog finnas kvar om två år. Men det är inte det som är intressant för oss utan det är om vi har en arbetsplats om fem-tio år.

Ett av de större uppdragen som Jet Time har är kontraktet med SAS som innebär att flygbolaget levererar regional trafik på ett flertal rutter i Skandinavien. Med en flotta på åtta ATR72, ägda av Jet Time men målade i SAS färger, flygs bland annat inrikeslinjer i Sverige och trafik mellan de nordiska länderna. Det ingår i SAS strategi att anpassa flygplanskapaciteten till efterfrågan, särskilt på tunnare linjer där de egna Boeing 737-maskinerna är för stora. Underleverantörerna har därmed fått allt större betydelse för SAS och Jet Time är idag en viktig partner. De ekonomiska problemen har dock inte påverkat samarbetet.

- Vi har en kontinuerlig dialog med Jet Time och har fortsatt förtroende för verksamheten och för de planer de har för att få upp lönsamheten. Jet Time är en bra partner som levererar en bra produkt, säger Henrik Edström på SAS till Flygtorget.

Jet Time har idag 26 flygplan i flottan; nio ATR72 och 17 Boeing 737 i olika varianter, bland annat fyra rena fraktmaskiner. På de två baserna i Köpenhamn och Billund finns cirka 600 anställda.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

SKITBOLAG
Skrivet av oja, 2015-01-21 18:18:34
...vad annars, det är ju danskt?
INGET bra kommer överhuvudtaget därifrån. Man behandlar såväl grisar, kycklingar som personal på bara ett sätt, nämligen på ett Danskt sätt och det är bara skit!
Anmäl inlägget
Märkligt
Skrivet av Rune, 2015-01-21 18:08:05
Ett av de bolagen med sämst arbetsvillkor och löner i Skandinavien! Borde väl göra jättevinst?
Eller var det nu så att personalkostnaderna bara stod för en mindre del (7-8%) av ett flygbolags kostnader...
Anmäl inlägget
Rätt namn
Skrivet av Akktu Stakki, 2015-01-20 22:04:59
VD heter Klaus Ren, inte Kai.
Bra grabb med (för?) stora ambitioner.
Duktig aviatör dess utom.
Anmäl inlägget
Skapa arbeten... Inte generera vinst???
Skrivet av A, 2015-01-20 21:19:55
Vd skriver att det intressanta är om dom har en arbetsplats om 5 år. Jag trodde att Vdn uppgift var att generera vinst, inta att bara skapa arbetsplatser. Det är ju sånt statliga bolag brukar syssla med istället...
Anmäl inlägget
Korrekturfel
Skrivet av /jes, 2015-01-20 12:26:22
Jet Time har problem med likviditeten vilket iofs kan orsaka problem med likviden till leverantörerna. :-)
Anmäl inlägget
- 100 milj
Skrivet av ojoj, 2015-01-20 11:06:41
- 100 milj, en nolla till är vi hos SAS, klart dom tycker att det är inga problem………………….
Anmäl inlägget
Särskrivning
Skrivet av F, 2015-01-20 08:57:27
Underleverantörerna är ett ord.
Under leverantörerna har en annan betydelse;)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev