Skriv ut  

WOW Air utmanar Icelandair

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 februari 2015
Två nya flygplan och en ambition på att vara det enda ”äkta lågprisbolaget” på den transatlantiska marknaden. Isländska WOW Air öppnar i vår två destinationer i USA, allt med samma upplägg som konkurrenten Icelandair.

WOW Air
WOW

I mars startar det isländska lågkostnadsbolaget WOW Air trafik till Boston, en linje som två månader senare kompletteras med Washington DC. Det blir första steget in på den amerikanska marknaden för flygbolaget som hittills koncentrerat sig på europeiska destinationer, bland annat Köpenhamn. Därmed kopierar bolaget det trafiksystem som gjort Icelandair framgångsrikt: Island som knutpunkt för transatlantiska flygningar.

Inför trafikstarten har WOW Air leasat två Airbus A321 med 200 stolar ombord som ska användas på USA. De kompletterar de fyra A320 som finns i flottan. WOW Air äger inte själva flygplanen utan det är Air Via och Avion Express som producerar flygningarna.

De två helt nya flygplanen, som även ska användas på längre rutter till Europa, har 220 stolar ombord. De levererades ursprungligen till ryska UTair men hann aldrig komma upp i luften innan det flygbolaget gick i konkurs.

Airbus A321 har en betydligt bättre bränsleekonomi än de äldre Boeing 757-200 som Icelandair flyger med.

- Vi är stolta över att kunna säga att med de nya planen har vi flygplanen med de lägsta utsläppen, skriver flygbolaget på sin hemsida som räknar med att de ska ha 12 ton mindre utsläpp per år jämfört med en Boeing 757.

Investeringen i nya och bränsleeffektiva flygplan utrustade med sharklets, är en viktig del i ambitionen på att hålla priserna nere och vara det ”enda äkta lågprisbolaget” när det gäller flygningar över Atlanten.

WOW Air bildades i slutet av 2011 och genomförde den första flygningen i maj 2012. Ett halvår senare tog man över Iceland Express, den andra lågpriskonkurrenten på Island och är idag det andra största flygbolaget på Island.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Suck
Skrivet av Pop, 2015-02-26 11:43:57
Ännu en som inte ska tjäna pengar!
Anmäl inlägget
WOW
Skrivet av Abolhassan Van Der Göransson, 2015-02-26 11:34:58
Men hur kan de utmana om de knappt har flyg mellan övriga Norden till Island?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev