Skriv ut  

BMI flyger ny linje från Jönköping till Frankfurt

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 mars 2015
Jönköping har nu en efterlängtad direktlinje till en av de stora hubbarna i Europa. BMI har slingat om en befintlig linje och flyger nu från två regionala flygplatser till Frankfurt.

Den har kallats flygbranschens sämst bevarade hemlighet men sedan den 1 mars har Jönköping Airport fått en direktlinje till Frankfurt, något som länge stått på önskelistan.

– Att få en linje till en av de bästa ”hubbarna” i Europa har varit ett mål som sattes upp redan när jag tillträdde som VD på Jönköping Airport. Vägen har varit lång men nu är vi där, säger Sten Norinder, VD och flygplatschef på Jönköping Airport.

Den nya linjen har kommit till tack vare att BMI, som sedan i maj flyger från Karlstad till Frankfurt, slingat om linjen och mellanlandar i Jönköping på ut- och hemresan. Att två regionala flygplatser går ihop om en linje är en något som öppnar för fler direktlinjer ut till Europa. Nyligen annonserade Linköping och Växjö att de delar på en helt ny linje till Prag.

– Det är svårt för en mindre flygplats att, särskilt under uppstartsperioden, komma upp i den lönsamhet som krävs. Då är det här en bra lösning och utvecklar sig linjen som vi hoppas är det mycket möjligt att vi på sikt delar upp den.

Det har genom åren gjorts ett flertal försök att öppna linjer till en internationell hub och de flesta gånger har det varit Kastrup som kommit ifråga. Bland andra har Skyways, Nestjet och Flyglinjen provat.

– Köpenhamn är tyvärr fel för oss, det är för nära till Göteborg för att det ska fungera. Min förebild har varit Linköping och linjen som de har till Amsterdam. Potentialen för linjen ligger på upp mot 90 000 resenärer per år.

Samarbetet med Karlstad Airport är en del i avtalet. Dessutom finns ett avtal med näringslivet, fyra banker och Region Jönköping som ställer en borgen för hela projektet. Företagen är med och sponsrar inledningsvis varje köpt biljett med 200 kronor. Allt för att ta sig igenom den första svåra perioden när linjen är ny.

BMI sätter in en Embraer 145 med 49 stolar ombord och tidtabellen har två dagliga avgångar på vardagarna och en på söndagarna. Flygningen sker i samarbete med Lufthansa



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Så nära det var....
Skrivet av Pandmark, 2015-03-07 22:21:32
Så nära det var att beläggningen från KSD skulle bli riktigt bra och hållbar. Ökat stadigt sedan starten. Nu dödar man linjen med en mellanlandning, precis som man tidigare också gjort med Köpenhamnslinjen. Efter årsskiftet kommer varken KSD eller JKG ha linjen kvar, fy fan vad korkat!
Direktflyg från båda flygplatser med E135 är det enda som kan rädda det och det snarast!
Anmäl inlägget
Glada besked
Skrivet av JKG, 2015-03-06 08:33:57
Glada besked för JKG! Jag måste säga att den optimism som finns på denna flygplats är beundransvärd. Hoppas att man nu orkar ta sig samman igen, när BMI slutar flyga KSD-JKG-FRA.
Det lär tyvärr inte gå många dagar innan man inser att det inte går att tjäna en krona på en sån operation, särskilt inte med en 49 seats jet.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev