Skriv ut  

Nya förhandlingar på gång i svenska flygbranschen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 16 mars 2015
Merparten av de svenska och skandinaviska flygbolagen ska nu förhandla fram nya avtal för piloter och kabinpersonalen. Men varken facket eller branschen tror att den avslutade konflikten på Norwegian kommer att påverka de förhandlingarna.

Svensk pilotförening såväl som Svenska Flygbranschen är lättade efter att strejken i Norwegian avslutats. Det visar svaren från båda parter när Flygtorget ringer upp.

- Det är skönt att det nu blir lugn och ro i tre år, säger Martin Lindgren ordförande i svensk Pilotförening.

Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef på Svenska Flygbranschen håller med.

- Det är positivt att det är över. En strejk är alltid skadlig och påverkar tilltron till flyget som ett pålitligt transportslag.

Även Björn Kjos är lättad. Men trots att strejken enligt de första, preliminära beräkningarna kostat flygbolaget cirka en halv miljard, så hyser han inget agg mot det norska fackförbundet Parat. Tvärtom menar han, i en intervju med Svenska Dagbladet, att strejken inte var ett misstroende mot Norwegians affärsmodell.

- Det handlar mer om att vi inte varit tillräckligt bra på att förklara den. Ibland tror jag att vi har andra mål än vad vi i själva verket har, säger han till SvD utan att närmare gå in på vilka de målen skulle vara.

Till största delen var strejken på Norwegian en norsk konflikt, även om den dels involverade svenska piloter, dels ställde in stora delar av bolagets flygtrafik inrikes och till och från Sverige.

Det gör att varken fack eller bransch räknar med att den kommer att ha någon större påverkan på de kommande förhandlingarna. Merparten av avtalen som reglerar den svenska flygbranschen löper ut sista mars och förhandlingsarbetet har i vissa fall redan dragit igång.

- Nej, jag tror inte att strejken på Norwegian kommer att ha någon bäring på det arbetet. Alla flygbolagen har sina individuella problem och det gäller att komma i mål med bra avtal, säger Martin Lindgren.

Hur de avtalen ska se ut i en bransch som genomgår en lika hårdhänt som omfattande förändring återstår att se.

- Vad gäller Norwegian så tror jag inte att det påverkar. De har sin organisationsmodell som är annorlunda än den vi har i Sverige. Den utmanande konkurrensen som pågår inom flygbranschen är dock något som vi alla måste ta in, annars riskerar vi att inte ha några piloter kvar i Sverige i framtiden. Men jag hoppas och tror att det blir kloka lösningar på de förhandlingar som pågår ute på de olika flygbolagen. Det kanske inte ens behöver komma till centrala förhandlingar, säger Elisabeth Holming Schiller.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev