Skriv ut  

Passagerarregister ska stoppa flygande terrorister

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 april 2015
Gör bokningsuppgifterna hos flygbolagen tillgängliga i ett register. Det menar EU-kommissionen och ett flertal länder i världen som nu vill att alla flygbolag ska rapportera in uppgifterna. Annars hotar dryga böter för flygbolagen.

Passagerare

Mexiko införde nyligen krav på att få ta del av passageraruppgifterna från alla flygbolag som flyger på landet. De flygbolag som vägrar kan vänta böter på 30 000 dollar per flygning.

– Vi flyger inte på Mexiko men liknande krav dyker upp från allt fler länder i världen. Det gör att vi kläms mellan gällande lagar och nya krav, säger Lars Wannerheim, chef för public affairs och infrastructure på SAS.

Mexiko är bara ett av de många länder där myndigheterna nu begär tillgång till de passageraruppgifter som uppstår varje gång som vi bokar en resa. Med hjälp av bland annat namn, betalningssätt, resrutter, födelsedata och övriga uppgifter som ryms i flygbolagens PNR, Passenger Name Record system, ser polis, tull och säkerhetspolis bättre möjligheter att kunna kartlägga misstänkta personers rörelser. På sikt hoppas man också kunna minska risken för terrorattracker.

Egentligen är det inget nytt. Redan för fyra år sedan inledde EU ett arbete på att ta fram ett system som skulle samla in PNR-uppgifterna från de flygbolag som flyger till och från Europa. Det har sedan hamnat i den politiska långbänken nere i Bryssel, främst för att man inte kunnat hantera frågorna kring den personliga integriteten om den här typen av uppgifter ska samlas i en databas.

– Vi ska inte vara naiva, flygbolagen samlar redan in passagerarinformation och behöriga myndigheter i medlemsstaterna kan få tillgång till uppgifterna på begäran. Genom att ta fram gemensamma regler kan vi säkerställa skyddsmekanismer som alla måste respektera, säger Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.

Av allt att döma är ett förslag nu på väg på hur registret ska utformas. Det är alltså den information som redan idag samlas från varje flygpassagerare, det handlar inte om någon utvidgad informationsinsamling. Tanken är sedan att informationen redan efter 5 dagar ska ”maskeras”, det ska alltså inte gå att identifiera de olika personerna annat än efter särskilda ansökningar från en myndighet. Det ska hindra att personlig information läcker ut ur systemet.

– Vi är inte ute efter att leta resemönster hos gemen man. Det gäller att kontrollera rätt personer, säger Matilda Broman vid Säkerhetspolisen.

Samtidigt höjs röster för att det ska gälla även inom EU, något som inte var tänkt från början. Men av de drygt 900 miljoner årliga flygpassagerarna i Europa är 60-65 procent resenärer inom Europa. Att inte registrera dem lämnar stora hål i det system som myndigheterna vill se. Å andra sidan står flyget bara för cirka åtta procent av alla persontransporter inom Europa.

– Men då ska vi veta att 75 procent av alla tillslag som tullen i Europa gör, baseras på information från PNR, säger Anders Alpsten, chef för analysprocessen på Tullverket.

Från flygbolagens sida tar man de kommande reglerna med jämnmod. Fördelen är att med en gemensam EU-standard behöver inte ett flygbolag råka ut för att hantera begäran från olika länder samtidigt som det egna landets lagar sätter stopp.

– Vi vill ha en smart standard som gör det enkelt att leverera informationen till en adress. Det får inte bli en börda som kostar administration och pengar. Både ICAO och IATA har olika standard som jag menar att man kan använda, säger Lars Wannerheim.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

George Orwells 1984 är verklighet
Skrivet av ESSA, 2015-04-21 20:16:03
Den s.k. kampen mot terrorismen används till att beskära folkets frihet i alla möjliga avseenden.
De rättigheter som finns inskrivna i grundlagarna är inte ett skvatt värda längre.
Märkligt att politikerna rent ut sagt skiter i dem och att vi, folket, tillåter det.
Anmäl inlägget
Kontrollsamhälle
Skrivet av Sebastian, 2015-04-21 09:52:08
Ja, detta luktar verkligen spel för galleriet! Kontrollsamhälle är vad vi är på väg mot. Hur stoppar vi detta? Det har gått över styr! De använder sig av "terrorism" som ursäkt när det I själva verket är EU som är den största terroristen av alla.
Anmäl inlägget
Slag i luften
Skrivet av J.B., 2015-04-20 14:12:59
Kan inte mer än hålla med föregående talare ("David"). Hur kan någon tro att ett flygpassagerarregister någonsin skulle kunna stoppa en terrorist? Spel för galleriet, ett slag i luften!
Eller ett sätt att utöka övervakningen av vanligt hyggligt folk, allt i "kampen mot terrorismens" namn.
Tänk vad effektivare terroristbekämpningen skulle kunna vara om man verkligen inriktade (den elektroniska) övervakningen på de som verkligen håller på med något fuffens.
Anmäl inlägget
Härlig värld
Skrivet av David, 2015-04-20 10:35:51
Vad bra, mer elektronisk övervakning av folket! Elektronisk betalning, elektroniska pass, mer och mer elektronisk övervakning så att Stalin kan spåra oss och ha full koll på vad folket gör...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev