Skriv ut  

Air Lituanica ställer in alla flygningar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 maj 2015
Det bara två år gamla litauiska flygbolaget Air Lituanica har ställt in alla flygningar. Det ökar efterfrågan på ett gemensamt flygbolag i de tre baltiska länderna. Ska det bli Estonian Air eller Air Baltic?

Air Lituanica
Air Lituanica

Så sent som i januari i år öppnade Air Lituanica en linje mellan Vilnius och Bromma. Men i fredags var det slutfluget inte bara på den linjen utan i hela linjenätet: Flygbolaget ställde då in alla flygningar.

Det är det tredje försöket att starta ett nationellt flygbolag i Litauen som nu misslyckats. I juni 2013 invigdes den första linjen, till Bryssel, och ambitionen var att ta vid där Start! Airlines och FlyLal hade slutat.

Det finns inga upplysningar om varför flygningarna ställts in. De ökande förlusterna för bolaget, som till del varit skattefinansierat har dock skapat debatt i Litauen. På hemsidan hänvisas alla passagerare till Air Baltic, det tredje och största flygbolaget i Baltikum. De ska under de närmaste åtta dagarna stå för de flygningar som Air Lituanica skulle genomfört och på så sätt minska problemen för passagerarna. Det innebar bland annat att den ordinarie flygningen till Stockholm i fredags opererades av Air Baltic och kommer att göra så fram till den 29 maj.

Air Baltic har redan meddelat att de tänker fylla luckan som nu uppstått i Baltikum genom att öppna linjer från Vilnius, som alltså var Air Lituanicas hemmabas, till ett antal destinationer i Europa. I dagsläget har även Wizz Air ett par maskiner baserade i Vilnius samtidigt som Ryanair har två Boeing 737 på plats i Kaunas i Litauen.

I regionen finns även Estonian Air som de senaste åren genomgått en genomgripande restaurering som bland annat inneburit att både linjenätet och flygplansflottan skurits ner väsentligt. Även de har meddelat att de ökar antalet frekvenser från Vilnius, i första hand till den egna hubben i Tallinn varifrån passagerarna kan flyga vidare ut på det egna linjenätet. Estonian Air stöttade Air Lituanica i startskedet för två år sedan bland annat med flygplanskapacitet.

Svårigheten att hålla tre flygbolag igång på den relativt tunna marknaden som Baltikum är, har nu höjt rösterna för att satsa på ett flygbolag för alla tre länderna. Allt för att ge passagerarna som befinner sig i pereferin i Europa möjlighet att resa ut. Vilket flygbolag, Air Baltic eller Estonian Air, som i så fall ska utgöra basen för det samarbetet återstår att se.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Går helt OK
Skrivet av DD, 2015-05-27 10:58:02
BT tar över ett par av linjerna från Lituanica, Skulle inte påstå att BT är på ruinens brant. Det har också börjat flyga en hel del från Tallin, inrikes tyskland, inrikes italien och lika charter program som från Ålborg till grekiska öarna, Pisa-ibiza osv.
Anmäl inlägget
BT framgångsrikt?
Skrivet av Andreas, 2015-05-26 13:07:45
Svar till Saltkammargutten:
Är BT framgångsrikt? De är väl inte långt från ruinens brant, precis som OV. Jag skulle säga att deras inträde i VNO är ett desperat försök eftersom det går så dåligt på RIX. De har ju varit i VNO och misslyckats förr. Titta bara på deras senaste rutt: RIX till den okända staden Radom i Polen. Subventioneras gissningsvis av flygplatsen som i sin tur finansieras av EU-stöd.
Anmäl inlägget
Sunkorama
Skrivet av Saltkammargutten, 2015-05-25 22:23:10
Varför skulle ett framgånsrikt flygbolag som BT vilja liera sig med ett sådant oframgångsrikt flygbolag som OV? Att BT går in och tar trafik och borgar för fortsatt baltisk trafik till VNO visar var det finns resurser. OV skulle aldrig kunnat göra något dylikt. Att jämföra BT med OV är att jämföra äpplen med sill.
Anmäl inlägget
SAS ville slå ihop OV och BT...
Skrivet av Lågprisprofilen, 2015-05-25 16:44:38
SAS ville slå ihop OV och BT... Men det ville inte regeringarna i EE och LT.

Källa: person på ecaa under 00-talet
Anmäl inlägget
till Flyg
Skrivet av ARN, 2015-05-25 15:29:05
Glöm inte att slå in LT i mergen.
Anmäl inlägget
Air Baltic vs Estonian?
Skrivet av Flyg, 2015-05-25 15:28:19
Varför antingen OV eller BT. Merga båda bolagen och gör det till ett. Kanske som "350" föreslog, BAS.
Anmäl inlägget
SAS i Baltikum
Skrivet av 350, 2015-05-25 15:23:51
Vore kul att se någonting liknande mot SAS i Baltikum.
Kanske BAS (Baltic Airlines System) istället för SAS.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev