Skriv ut  

Personalen ska döpa flygbolaget

Notiser, Anders Carlsson, den 24 juni 2015
Det har talats om RED1 som komplement till BLUE1. Men nu visar det sig att det är personalen på Cimber som ska döpa om flygbolaget. Men ordet SAS får inte finnas med i det nya namnet.

Cimber är ett välkänt och välrenommerat namn bland de skandinaviska flygbolagen. Den långa historien, flygbolaget startade ursprungligen 1950, innehåller dock nog så mycket dramatik och ett och annat namnbyte.

Nu är det dags igen. När SAS köpte flygbolaget i december förra året visade det sig snart att namnet som i en eller annan form hängt med sedan 1950, skulle försvinna och ersättas av ett helt nytt namn. Länge har det spekulerats att flygbolaget ska heta Red1 för att visa att det tillhör SAS-gruppen på samma sätt som en annan underleverantör, Blue1. Men troligen blir det ett helt annat namn eftersom det hela ska avgöras i en tävling bland de 300 anställda i bolaget.

Det finns dock vissa förhållningsregler: Orden SAS eller Scandinavian får inte finnas med i de nya namnet.

- Det ska tydligt framgå att det är ett fristående flygbolag, ägt av SAS men på helt egna ben, säger presschefen på SAS, Henrik Edström till Flygtorget.

Med ett helt nytt namn talar också det mesta för att flottan av 12 CRJ900 kommer att målas om. Hur det blir med personalens uniformer är dock inte klart.

Det ”nya” Cimber ska alltså vara ett dotterföretag till SAS likställt med Blue1. Men det finns en viss skillnad i det att Blue1 just nu fasar ut sina sista Boeing 717 och istället tar över fem Boeing 737-600 från SAS bas i Oslo. De flygplanen ska dock inte målas om utan fortsätter att flyga som SAS men opereras av Blue1. Det liknar alltså det upplägg som Jet Time har med SAS och där de ATR72 som opererar trafiken är målade i SAS färger. Varför Cimber till utseendet ska vara skilt från SAS har inte presenterats.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ganska lätt
Skrivet av Långbänken, 2015-06-26 09:22:11
Döp det till Rainbow Airlines. Då blir det lätt att hitta en passande målning och får en "operativt" neutral touch. Att namnet sedan både speglar tidens trender och den traditionella rollfördelningen mellan cockpit/cabin är ju en extra bonus. Så gör vi tycker jag. (Håller med om att det var kul. Svidär i Sverige och Cucomber i Danmark kanske?)
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av fail, 2015-06-25 12:47:44
Mr Gustafson's flying circus
Anmäl inlägget
Hah haa
Skrivet av Tjing, 2015-06-25 09:56:14
Baathens och Air Botina... tack, inte skrattat så här mycket på länge!!
Anmäl inlägget
SAS och dess uppköpta bolags namn
Skrivet av Mr €, 2015-06-25 09:51:49
SAS Commuter har återuppstått men får inte heta det. Varför inte heta Cimber i Danmark, Linjeflyg i Sverige, Baathens i Norge och Air Botina i Finland för att hylla alla SAS kanske inte alltid så lönsamma uppköp. Sedan kunde SAS vara delägare i ett bolag i USA som kunde heta Continental Airlines med bas på Newark för att även fira den fina investeringen som gjordes innan de gick i Chapter 11.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev