Skriv ut  

Flyg till Visby under Almedalsveckan

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 juni 2015
Visby är en av de mest trafikerade flygplatserna i landet. På söndag. Då inleds Almedalsveckan och flygtrafiken till Visby Airport slår i taket.

Norwegian i Visby
Norwegian på Visby flygplats

På söndag är all extra personal inkallad. Då inträffar den absolut mest hektiska dagen under året på Visby flygplats. Orsaken stavas Almedalsveckan, när hela det svenska politiska etablissemanget anländer till Visby.

– Vi har 90 rörelser på söndag och över huvud taget är det intensiv trafik på flygplatsen under juli, säger flygplatschefen Gunnar Jansson till Flygtorget.

För att klara den kraftiga ökningen av trafiken är Visby Airport numera slotkoordinerad på level 2 med tidtabellskoordinering. Framför allt handlar det om att flygplanen ska få plats på plattan och att passagerarna ska rymmas i terminalbyggnaden

– Vi har byggt ut och kan parkera sex-sju maskiner i en grundplanering, beroende på vilka flygplanstyper det är. Rampchefen gör ett otroligt pussel. När det gäller terminalen har vi regler som säger att vi kan ta 400 passagerare per rullande 60 minuter. Det är 80 procent av full kapacitet på 500 passagerare per 60 minuter och det klart på söndag når vi max. Förra året hade vi 4 700 resande första dagen under Almedalsveckan.

En snabb koll på de olika flygbolagens bokningssajter visar att det i princip är slutsålt i början av veckan på väg till Visby, framför allt från Stockholm. De flygbolag som flyger på Gotland, SAS, Gotlandsflyg, Nextjet, Norwegian, Malmö Aviation har satt in flera extraturer. Det ger en provkarta på flygplanstyper på plattan: Avro RJ100, ATR, SAAB 340, ATP, SAAB 2000, Boeing 737-600 och Boeing 737-800.

– Vi går upp i kapacitet och byter från ATR till Boeing 737-600 och – 800 på vissa avgångar. Det ger oss 7 102 stolar under veckan trots att vi faktiskt flyger färre rotationer än under en vanlig högsommarvecka, säger Henrik Edström på SAS.

Den trånga sektorn för resenärer till Visby under Almedalsveckan är boende. Därför flyger många fram och tillbaka över dagen vilket i sin tur gjort att antalet orter i Sverige med sommarlinjer till Visby ökat och är i år femton.

Visby är i första hand en inrikesflygplats även om chartern ökar något men stannar vid cirka fem procent av det totala antalet passagerare.

– Vi hade just över 400 000 passagerare förra året och den siffran överträffar vi i år, bland annat för att SAS kommit tillbaka med en åretrunt-linje. Men vi jobbar på att få hit fler direktlinjer.

Flyg Visby
Flyg till Visby



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

På ett silverfat
Skrivet av Put it in, 2015-06-27 13:37:21
Utmärkt läge för Ryssen att invadera ön, nu när hela politikeretablisemanget är på plats. Alla flugor i en smäll.
Tänk vilken anarki det skulle bli på fastlandet - hur skulle vanlige Svensson klara sig utan politiker? Eget ansvar? Tänka själv? Vilken sida av knäckebrödet ska jag bre smör på. *ångest* #curladesvenskjävlar
Anmäl inlägget
RTFQ
Skrivet av Mackan , 2015-06-27 00:22:10
Per L

Läs fortsättningen, --> "På söndag"!

Äru med?
Anmäl inlägget
Miljöflyget
Skrivet av Snack, 2015-06-26 09:40:59
Hur lång tid tar det innan Braathens börjar slå på trumman om miljöflyget från Bromma till Visby? Kommer under helgen gissar jag på.
Allt för att försöka rädda Bromma....
Anmäl inlägget
.
Skrivet av Per L., 2015-06-26 09:29:56
"Visby är en av de mest trafikerade flygplatserna i landet."

Öh va?
Anmäl inlägget
?
Skrivet av Julle, 2015-06-26 09:14:31
Inga Tyskar?
LH brukar väl flaxa till Visby sommartid ?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev