Skriv ut  

Humor - vapnet i flygkonkurrensen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 juli 2015
Gratis Wi-Fi, bagage och kaffe ombord, det sägs ingå i biljetten. Men är det verkligen gratis. Amerikanska Spirit har tagit till humorn för att visa vad en flygbiljett egentligen kostar.

Gratis på flyget?
Finns det något som är gratis på flygresan?

SAS lovar bland annat en väska på bandet utan kostnad, fritt kaffe och 24 timmars öppet köp. Det är en typ av paketerade förmåner som lågkostnadsbolagen tycker är enbart löjliga: Resenären ska få exakt vad de betalar för.
   
Men hur för man den diskussionen utan att verka gnällig och tråkig. Och framför allt, är det verkligen gratis?
   
Amerikanska lågkostnadsbolaget Spirit Airlines, som bland annat på priset ”Best Valued Airline” i USA, har tagit till humorn. I en serie filmer har de lanserat ”Unbundle & Unbundle”, två tuffa advokater med ett uppdrag: Att avslöja de ”fasor” som vanliga passagerare utsätts för när de tvingas acceptera fri dryck, gratis bagage och liknande paketeringar.
   
Vid sidan av filmerna, där advokaterna går hårt åt vad de menar är bedrägeriet som flygbolagen ägnar sig åt när de påstår att något är gratis, finns en kalkylator som snabbt räknar fram svindleriet.
   
Ett exempel: En flygning med United, det är enbart amerikanska bolag med i exemplen, där passageraren använder Wi-Fi, bläddrar i ombordtidningen, njuter den lilla påsen jordnötter och dricker en läsk, innebär att flygbiljetten blev nästan 15 dollar dyrare.
   
Sensmoralen är alltså: Flyg med Spirit och betala exakt för det som du som resenär vill ha. Lågt pris på flygbiljetten och extra för drickat och tidningen. Summorna bygger på vad Spirit själva tar för olika tillägg. Uppmaningen är att kräva tillbaka pengar för det som man inte har använt ombord.
   
Kritikerna kan möjligen påstå att Spirit drivit lågprisbiljetten till absurdum eftersom allt, verkligen allt, ombord kostar extra, bland annat handbagaget. Flygbolaget har dessutom stolar som inte går att fälla bakåt eftersom den mekanismen gör dem tyngre och dyrare och innebär att flygningen drar mer bränsle.
   
Humor är det bästa sättet att kritisera ovanor, det visste redan den franske dramatikern Molière på 1600-talet. ”Unbundle och Unbundle” visar att det fortfarande fungerar.

Se själva på:
http://www.unbundlers.com

 




Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS
Skrivet av Sune, 2015-08-02 09:17:47
Ja! Är precis som att SAS erbjuder " gratis" kaffe! Samma dag som de återinförde sitt "gratis" kaffe ombord så ökade biljettpriserna 70 kronor rakt av! Ändå fattar folk inget!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev