Skriv ut  

Landvetter bäst på nya linjer

Notiser, Anders Carlsson, den 27 augusti 2015
Det blev 22 nya linjer och det räckte för att göra Landvetter till den flygplats som öppnat flest nya linjer under ett år. Flygplatsen har därför tilldelats en ”Annie” i årets utdelning.

De kallas för ”Annies” och kan väl jämföras med en Oscar, Grammy eller liknande pris som finns när olika branscher belönar sig själva. I det här fallet är det sajten anna.aero - som varje månad delar ut olika priser till flygbolag och flygplatser för bästa nya linje, bästa tårta för att fira det, bästa vattenbåge vid premiärflygningar och liknande – som för sjätte gången i ordningen genomfört den årliga prisceremonin.

Överst på prispallen i en av de 14 kategorierna hamnade Göteborg Landvetter. Flygplatsen i Göteborg har under perioden augusti 2014 till augusti 2015, dragit till sig netto 22 nya linjer. Antalet nedlagda linjer på varje flygplats räknas bort. Det är en siffra som de övriga drygt 350 flygplatserna i sammanställningen inte kommer upp i. Det handlar alltså inte om någon omröstning, betygsättning eller personliga tyckande som ligger till grund för rankingen. Istället är det fakta från den internationella databasen OAG som räknats samman.

Landvetters topplacering beror i första hand på att Göteborg City Airport tvingades slå igen i början av året. Det innebar att Ryanair, Wizz Air och Gotlandsflyg flyttade över sina linjer till Landvetter, först som en temporär åtgärd, sedan permanent. Sparrow Aviation valde dock att lägga ner sin trafik till Stockholm.

Göteborg har dock kunnat räkna in också andra nya linjer, bland annat Sas till Dublin, Czech Airlines till Prag och Swiss till Geneve. Sammantaget innebär det att Göteborg segrade med knapp marginal före Rhodos som tagit hem 21 nya linjer.

I övriga kategorier har det delats ut ”Annies” till bland annat:

Istanbul Ataturk Airport – Flygplatsen med flest nya långlinjer

Paris CDG – Flygplatsen med största antalet reguljära flygbolag

Germania – Flygbolaget som startat flest nya linjer

Pobeda – Största nya flygbolaget i Europa



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev