Skriv ut  

Skellefteå tappar Ryanair

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 november 2015
Det har varit Ryanairs nordligaste utpost i Sverige. Men nu läggs linjen mellan Skellefteå och London ner. Flygplatsen satsar dock på att växa för att locka tillbaka Ryanair och även åka chartertrafiken ytterligare.

Ryanair
Ryanair

Skellefteå Airport lyckades behålla Ryanair förra vintersäsongen när flygbolaget drog ner verksamheten i Sverige. Staden i Västerbotten har varit Ryanairs nordligaste utpost i Sverige och har sedan 2011 haft trafik till dels Girona utanför Barcelona och till Stansted. Framför allt har linjen till London gått bra och direktmaskinen dit har haft ett upptagningsområde som sträckt sig långt utanför själva Skellefteå. Sammanlagt har 110 000 personer rest sträckan under de år som linjen funnits och står idag för mellan 5 och 10 procent av den sammanlagda passagerarströmmen på flygplatsen som förra året stannade på 320 000 resenärer.

Men nu är det stopp. Ryanair drar in linjen till Stansted med motiveringen att det saknas flygplan till trafiken och att flygbolagets fokus just nu ligger på andra marknader. Förhoppningarna är dock att de goda passagerarsiffrorna ska motivera Ryanair att komma tillbaka till Skellefteå.

På flygplatsen, som i år firar fem år sedan Swedavia lämnade över, pågår just nu en miljöprövning med sikte på att kunna både bygga ut terminalbyggnaden landningsbanan. Den ska förlängas från dagens 2 100 meter till 2 550 meter

– Det ger oss möjlighet att ta emot flygplan i storleksordningen upp till A330 och det tror jag vi behöver kunna göra på sikt. Bland annat finns en efterfrågan på större charterflygningar. Jag hoppas att vi kan komma igång med förlängningen under 2017 eller 2018.

– Chartern är en stor del av verksamheten och ibland är det trång på plattan. När utbyggnaden är färdig kan vi ha fyra flygplan i storleken B737 parkerade samtidigt, säger flygplatschefen Robert Lindberg.   



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ryanair en hoppjärka
Skrivet av Linkan, 2015-11-18 16:12:48
Ryanair flyttar sina flygplan till den flygplats som betalar bäst. Man kan inte lita på att ett flygbolag som RyanAir tar något som helst samhällsansvar.
Den som bjuder mest får flygningar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev