Skriv ut  

Brittiskt AOC öppnar nya marknader för Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 23 november 2015
Ett nytt brittisk bolag och ett nytt AOC. Norwegian fortsätter expansionen i Storbritannien och räknar nu med att kunna öppna en rad nya långlinjer från London.

Norwegian

Norwegian är idag tredje största flygbolag på Gatwick och under de drygt två år som gått sedan basen öppnades 2013 har verksamheten vuxit kontinuerligt. Idag flyger cirka 3,9 miljoner passagerare på Norwegians engelska linjer till Europa och USA. Den engelska marknaden är allt viktigare för flygbolaget och den expansionen kan nu fortsätta i och med att Norwegian i dagarna fick ett brittiskt AOC.

– Att vi säkrat en operativ licens i Storbritannien är goda nyheter och ger oss möjlighet att stärka vår närvaro här, säger vd Björn Kjos i ett uttalande.

         Det operativa tillståndet gäller för Norwegian UK, ett nybildat dotterbolag och ger direkt möjligheter att starta nya linjer från Gatwick. Detta tack vare de bilaterala avtal som finns mellan Storbritannien och en rad länder i södra Afrika, Asien och Sydamerika.

         I dagsläget har Norwegian åtta Boeing 737-800 och två Boeing 787-8 baserade på Gatwick. De ger kapacitet att klara det flygprogram som vid sidan av linjerna i Europa också består av New York, Fort Lauderdale, Orlando, Los Angeles och Puerto Rico. Men med det nya tillståndet säkrat, är det tänkt att antalet långlinjer ska öka och nästa år ska två nya Boeing 787-9 placeras i London. Norwegian är även europeisk launch-customer för Boeing B737MAX8 som enligt planerna ska flyga atlanttrafik på tunnare linjer till sekundära destinationer.

Norwegians expansion är glädjande nyheter för Gatwick som fortfarande för en hård kamp mot Heathrow om den planerade tredje landningsbanan i Londonområdet men som också vill bryta den dominans på den interkontinentala trafiken som Heathrow har.

Norwegian UK är separerat från Norwegian Air International som opererar på ett irländskt AOC och som fortfarande inte fått något besked från amerikanska Department of Transportation. Norwegian räknar dock med att även det nya brittiska bolaget ska ansöka om flygtillstånd till USA.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Woho
Skrivet av Aussie, 2015-11-25 20:14:06
Snart Sydney kanske?
Anmäl inlägget
@Oh la la
Skrivet av Peter, 2015-11-25 13:26:28
Nej, de hade de inte... Innan USA tar tag i problemet med sandlådebolagen kommer Norwegian inte få ett svar. Så länge Norwegian uppfyller kraven för ansökan om undantag så kan inte norska Luftfartsinspektionen neka dispans.
Anmäl inlägget
Fuskegian
Skrivet av Oh la la, 2015-11-25 08:44:24
Det finns ingen korruption, problemet är och har hela tiden varit Kjos/Norwegian. Om de följt de regler och avtal som finns så hade de haft sitt tillstånd från DOT för länge sedan. Men vill man fuska och mygla för att spara några kronor så blir det såhär.
Anmäl inlägget
Gode nyheter!
Skrivet av Geir, 2015-11-24 21:40:15
Fantastisk, med tanke på prosessen i USA, og åpenbar lobby/korrupsjon fra amerikanske bolag mot kongressen, er det bare å gratulere Norwegian for å ikke gi opp!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev