Skriv ut  

Nytt liv i hotade flygplatser

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 februari 2016
Göteborg City och Ärna utanför Uppsala är två flygplatser som kämpar för framtiden. Eldsjälarna bakom de bitvis olika projekten ger sig inte. Båda flygplatserna går nu ännu en rond för framtiden och en av dem har fått oväntad hjälp.

Det är ganska exakt ett år sedan som det tog tvärstopp för Göteborg City Airport. Taxibanorna visade sig inte tåla belastningen av en allt mer ökande passagerartrafik från i första hand Ryanair och Wizz Air. Swedavia, som redan var delägare, köpte in flygplatsen och startade en avvecklingsprocess. Vid halvårsskiftet i år ska det arbetet vara avslutat men ännu är det i högsta grad oklart vad som ska ske med den tidigare flygflottiljen.
– Ja, det beror på vem man frågar, säger Karin Bergenås på Trafikverket som bevakar utvecklingen i Göteborg.
   
Flygplatsområdet ägs idag av ett byggföretag som ännu inte gjort upp några planer. Istället har rykten kommit och gått om alltifrån fortsatt verksamhet för flygklubbar och samhällsflyg till att använda marken som avstjälpningsplats för muddermassor. Men de planerna, om de skulle sättas i verket, kan komma att stoppas. Området är fortfarande klassat som flygplats och att använda det till något som försvårar möjligheterna att driva flygverksamhet kan Trafikverket sätta stopp för.

– Dessutom är Göteborg City klassat som riksintresse och det är något som löper på mycket lång sikt. Att vara klassat som ett riksintresse väger tungt när ebentuellt nya planer ska göras upp.
   
Trafikverket ska nästa år göra en utredning om flygplatsbehovet i hela Göteborgsregionen och det tyder på att flygplatsen kommer att finnas kvar åtminstone fram till att den utredningen är klar.

– Vi ser även behovet av en beredskapsflygplats. Om Landvetter av någon anledning skulle drabbas av ett stopp är det bra att det finns en bana med reservkapacitet.
   
Även på Ärna utanför Uppsala pågår arbetet på att än en gång undersöka möjligheterna att starta kommersiell flygtrafik på det som än idag är en av Flygvapnets baser. Där finns miljötillstånd och långt gångna planer på att bli ett komplement till Arlanda, främst inriktad på lågkostnadsflygbolag. Ett byggnadslov som fanns underkändes på formella grunder av länsstyrelsen, ett beslut som nu i sin tur överklagats av Uppsala Airport AB. Det gör att frågan om trafikflyg på Ärna fortfarande är en öppen fråga.



Kommentera artikeln
Det finns 28 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Håhåjaja..
Skrivet av Fritz Klyka, 2016-02-15 23:54:04
Uppsala+Norrköping=måste ha flygplats för att grannen har det.
Anmäl inlägget
Bullshit
Skrivet av ILS, 2016-02-15 22:54:10
Det går att landa IFR på Akademiska. Det finns absolut inget behov av Ärna för ambulansflyget.
Anmäl inlägget
Ambulansflyg fortsättning.
Skrivet av UppsalaBengt, 2016-02-15 16:56:30
Låt säga att det är bråttom till Akademiska och Uppsala har overcast på 1000 fot. Ja, då får patienten helt sonika åka till Arlanda istället och åka 30-35 minuter extra på E4 i Ambulans eftersom det tar en stund att åka ut från Arlanda också. Det är provocerande när man vet att det hänger på en signatur från politikerna.
Anmäl inlägget
Ambulansflyg
Skrivet av UppsalaBengt, 2016-02-15 16:55:59
Ärna borde godkännas som civil flygplats av den enkla anledningen att ambulansflygplan ska kunna landa där i sämre väder. Idag behövs det (vet inte siffrorna exakt) men runt 2000-3000 fot molnbas för att kunna planera sjuktransporter dit och göra visuell inflygning. Civila flygplan får inte använda ILS:en där.
Anmäl inlägget
Det som saknas.....
Skrivet av Ce, 2016-02-15 03:07:11
.....Är kapacitet för GA-flyg i både Stockholm och Göteborgsregionen.
Ser man det enbart från ett affärsmässigt perspektiv så går det inte ihop. Dock ger GA väldigt många andra positiva effekter.
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Navet, 2016-02-12 18:48:30
Om någon dårpippi försämrar för Arlanda försämras hela Sveriges kommunikationer. Man kan inte dela upp på hur många flygplatser som helst. Då minskar trafiken och destinationerna för alla. Ärna är feltänkt!! Ligger för nära ARN och behövs inte alls!!!
Anmäl inlägget
SV:Uppsalabo.
Skrivet av Fritz Klyka, 2016-02-12 16:47:21
"ARN har engelska menyer". Rätt vanlig företeelse på internationella flygplatser. En fråga: Hur stor tror du att Ärna skulle kunna bli då?
Anmäl inlägget
Uppsala är bäst (Gluntarne)
Skrivet av Uppsalabo, 2016-02-12 13:29:22
Varför denna förkärlek till Arlanda? Bättre att sprida gracerna. Arlanda är för stort, dyrt och opersonligt. Till och med menyerna på restaurangerna måste vara på engelska på Arlanda...löjligt, ett tecken på hybris? Även affärsflyget kommer att lockas till Ärna. De kan ha deras egna terminal vi Norra bantorget. Det gör att Uppsalas industri kommer att utvecklas
Anmäl inlägget
Alla kan inte ha flygplats!!!!
Skrivet av Fritz Klyka, 2016-02-12 02:02:43
En flygplats tycks vara en viktig för vissa uppsalabors självbild. Alla kan inte ha flygplats!!!! Utnyttja istället de goda förbindelserna ni har med Arlanda i er reklam. Ni har ju faktiskt närmare dit än stockholmarna.
Anmäl inlägget
Ärna såklart
Skrivet av Sollentunabo, 2016-02-12 00:08:17
Man bör ej fästa någon större vikt vid massbombardemang från ovanstående miljöpartister . Man vet ju var dom står generellt.
Anmäl inlägget
Vem?
Skrivet av Halvskumt, 2016-02-11 18:37:54
De som driver Ärnaprojektet är väl inte precis flygfolk utan halvamatörer. Lycksökare och bondfångare. Det finns ingen logik i projektet. Förstör inte miljön i onödan. Uppsala vill inte ha civiltrafik på Ärna!! Arlanda finns använd den flygplatsen och försök inte försämra dess förutsättningar.
Anmäl inlägget
Förlorare
Skrivet av Näringslivet, 2016-02-11 18:33:07
Om Ärna splittrar navet på Arlanda blir näringslivet i Uppsala stora förlorare. Navet på Arlanda ska byggas och inte splittras. 3,5 mil till ARN är helt OK. Behövs inget närmre alls. Stoppa Ärna för flygets och näringslivets skull!!
Anmäl inlägget
Oj oj
Skrivet av Navet, 2016-02-11 18:30:44
Ärna skulle ytterligare splittra navet Arlanda och förstöra möjligheter till bärkraftiga tunnare linjer både in och utrikes. Det är ett riksintresse att Ärna stoppas. Med Ärna kan mängder med linjer förlora bärkraft tack vare minskad transit. Då läggs linjer ner. Flyget och Uppsala förlorar på Ärna.
Anmäl inlägget
Tåget
Skrivet av För litet, 2016-02-11 18:24:55
Arlanda har tåganslutning det har inte Ärna. Med Ärna ökar biltrafiken. Miljömässigt vansinne. Dessutom finns inget tillstånd att driva verksamheten. Politiskt omöjligt!!!!
Anmäl inlägget
Ekonomen
Skrivet av Vansinne, 2016-02-11 18:23:02
Ärna drar undan möjlighet och bärkraft på Arlanda och försämrar på så vis flygtrafiken för Uppsalaborna. Arlanda ligger otroligt nära. Varför förstöra med konkurrens. Söndrar man trafiksystemet förlorar inte minst Uppsala. Idiotiskt!!!
Anmäl inlägget
Gnäll
Skrivet av Putin, 2016-02-11 16:29:11
Såvitt jag vet så har väl Uppsalaborna närmare till Arlanda än Stockholmarna,räknat från citykärnorna!?
Anmäl inlägget
Kostnad?
Skrivet av tomten, 2016-02-11 15:20:41
Men Staten har ju redan betalat för att rusta upp Ärna till civil standard. Arbetet är ju redan gjort!

Varför ska vi inte använda det?
Anmäl inlägget
Andra aspekter
Skrivet av John Doe, 2016-02-11 14:46:47
Det finns en annan aspekt till att godkänna civil luftfart på Ärna. Och det är att FM har möjlighet att använda sig av Ärna när FM flyger ut personal/mtrl. i världen.
Nu använder sig FM av Västerås och Örebro


Anmäl inlägget
Utveckla Ärna
Skrivet av Länsbon, 2016-02-11 14:25:53
Ärna flygplats är en del av den infrastruktur som finns i landet.
Flygplatsens framtid är inte en enskild fråga för Uppsalabor och närboende utan en framtidsfråga för hela landet.
Vi river inga broar, hamnar, dammar, motorvägar mm som ingår i vår genom sekler uppbyggda infrastruktur för att tillfredsställa tillfälliga lokala rörelser.
Utnyttja det som redan finns för att bevara och utveckla Uppsalas näringsliv till allas vår nytta.
Anmäl inlägget
Nej till Uppsala Airport
Skrivet av Uppsalabo 2, 2016-02-11 14:14:22
Inget kommersiellt flyg på Ärna! Arlanda är tillräckligt nära. Ser hellre att Ärna blir en flygflottilj igen. Hoppas verkligen att detta med kommersiellt flyg på Ärna aldrig blir av. Att spara in 3,5 mil till Arlanda är ingen enorm miljömässig vinst och mer flyg på Ärna skulle göra det enormt mycket bullrigare i Uppsala. Och jobb blir det om Ärna blir en flottilj igen. Annars finns det jobb på Arlanda. Jag tror inte atg Uppsala Kommun skulle ha råd heller.
Anmäl inlägget
Förlustaffär
Skrivet av Magnus Ohlin, 2016-02-11 13:42:40
Finns ingen ekonomi i det, inga lågprisbolag betalar speciellt bra för vare sig handling eller landing. Och att tjäna pengar på tax-free eller parkering o annan runt ikring service kommer inte heller räcka för att täcka kostnaderna. Bara att rusta upp Ärna till civil standard är beräknat till att kosta mellan 300-500 mio....
Anmäl inlägget
Kommunalrådet
Skrivet av Ture, 2016-02-11 13:36:42
Arlanda ligger i Sigtuna kommun! Inte i flera...
Anmäl inlägget
Reservflygplats utan investering
Skrivet av Herman, 2016-02-11 11:52:16
När det gäller behovet av reservflygplats till Landvetter så finns den ju redan fungerande i Jönköping...
Anmäl inlägget
Ärna en förlustaffär för Uppsala kommun
Skrivet av Gus, 2016-02-11 11:35:38
Om Uppsala är villiga att ta stora strukturkostnader och dessutom bära ett årligt kostnadsbidrag till Ärna så ska Uppsala satsa på Ärna.
Anmäl inlägget
Uppsala är bäst (Gluntarne)
Skrivet av Uppsalabo, 2016-02-11 11:14:49
Om ni 08:or värnar er intressesfär, så värnar vi 018:bor vår intressesfär. Vi kommer att sätta upp "fångstnät" i form av enorma skyltar på E4 på all södergående trafik norrifrån, för att få paxen att välja Ärna i stället.
Anmäl inlägget
Ärna förstör
Skrivet av Liraren, 2016-02-11 10:50:40
Ärna är det enskilt största hotet mot flygtrafiken i landet. Genom att konkurrera med Arlanda minskar Arlandas bärkraft och möjlighet till nya linjer. Uppsala och hela landet förlorar. Idiotiskt!!!
Anmäl inlägget
Uppsala är bäst (Gluntarne)
Skrivet av Uppsalabo, 2016-02-11 10:41:19
Det är klart att ärna ska öppna för civil trafik. Det skapar jobb. Verkar som arlandakommunerna inte vill har konkurrens. Miljömässigt är det en vinst. Folk får kortare väg från Dalarna, Gästrikland etc. slippa böket med Arlanda som blivit för stort och opersonligt.
Anmäl inlägget
Vadå öppen fråga
Skrivet av Ärna, 2016-02-11 09:41:14
Men snälla nån. Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige i Uppsala har ju sagt nej till Ärna och planerna är tvärstoppade. Liv Hahne gjorde ju fel som godkände planerna. Det blir ingenting!! Dessutom ligger flygplatsen inom 4 mil från Arlanda. Vem lyssnar Flygtorget på?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev