Skriv ut  

Flybe anställer mitt under rådande konflikt

Flygnyheter, Tin-Tin Siösteen, den 11 februari 2016
Under veckan möttes Flybe, genom bemanningsföretaget GEC, av två konfliktvarsel. Kabinpersonalen, representerade av Unionen, hotar med strejk 22 februari 07.00. Piloterna, representerade av Svensk pilotförening, varslar i ett första skede om en blockad mot övertidsarbete och blockad mot nyanställning. Piloternas planerade konfliktåtgärder träder i kraft 15 februari klockan 18.00.

Brittiska Flybe har sedan den 25 oktober flugit inrikes till och från Arlanda som underleverantör till SAS. Rekrytering och anställning av piloter och kabinpersonal hanteras av bemanningsföretaget GEC. Flybe befinner sig i ett expansionsskede, men samtidigt som man nyanställer en stor mängd personal i Sverige har de nu mötts av konfliktvarsel från både Unionen och Svensk pilotförening (SPF).
 
– Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal. De har rätt till avtalsenliga löner, garanterade pensionsavsättningar och försäkringar som branschen i övrigt har. Jag hoppas att vi ska komma överens med arbetsgivaren utan att behöva gå till konflikt, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

SPF menar att Flybe säger sig inte kunna medverka till ett kollektivavtal som ligger i nivå med villkoren för piloter i Sverige på flera områden vad avser till exempel semester, arbetstider och löneutveckling.

- Flygbranschen är till sin natur speciell och ställer ständiga krav på arbetstagarna att vara flexibla. Därför har också SPF medverkat till att ge flygbolag i Sverige lättnader från svensk lagstiftning i våra kollektivavtal men vi har med GEC inte kunnat enas om var dessa gränser ska dras. GEC har i sina kalkyler tydligen satt upp en ”kostnadsram” som inte tillåter matraster över huvud taget, ens på 13 timmar långa arbetsdagar, säger Tommy Larsson, förhandlingschef vid Svensk Pilotförening..

Flygarbetsgivarna uttrycker förvåning över varslen och anser att GEC har arbetat för att teckna svenska kollektivavtal för sina medarbetare.

- Förhandlingarna har gått bra och vi har närmat oss lösningar i de viktigaste frågorna. Det är därför häpnadsväckande och helt oacceptabelt att Unionen valde varsel framför fortsatt dialog, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef på Svenska Flygbranschen.

Nu fortsätter förhandlingarna både för piloter och kabinpersonal med medlare för fackförbund och arbetsgivare för att komma överens.
 
Vad är GEC?
Det brittiska flygbolaget Flybe har anlitats av SAS för att flyga vissa av deras regionallinjer. Flybe har för detta ändamål bildat bolaget GEC, Global Employers Company, som anställer  kabinpersonal och piloter som ska utför flygningarna. Flybe flyger inrikesflyg för SAS räkning mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall-Timrå, Åbo, Vasa och Tampere-Pirkkala.

Flygplanen är målade i SAS färger och personalen har SAS-uniformer. Flybes flygningar har Arlanda som nav och har pågått sedan i mitten av oktober 2015.



Kommentera artikeln
Det finns 14 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS Frekvent flyer,
Skrivet av Trötter, 2016-02-16 14:34:43
Problemet är Brittiska sättet att briefa sig till hyperventilering. Sen när du vaknar till och behöver använda dig av det du briefat kommer du inte ihåg ett skvatt.
Anmäl inlägget
Enbart SAS har regler om CC:s löständer
Skrivet av Lågprisprofilen, 2016-02-15 02:59:25
Det är bara på SAS som man har en instruktion om att flygvärdinnorna måste ta ut löständerna, samt att tjänsterullatorn ej får medföras vid evakuering.
Anmäl inlägget
Atr
Skrivet av Paxx, 2016-02-14 10:54:00
Det där med glasögon och löständer gäller alla europeiska flygbolag vid eventuell evakuering. Även högklackade skor, väskor, baggage hör till samma kategori.
Anmäl inlägget
Atr
Skrivet av Paxx, 2016-02-14 10:49:42
Det där med glasögon och löständer gäller alla europeiska flygbolag vid eventuell evakuering. Även högklackade skor, väskor och baggage hör till samma kategori.
Anmäl inlägget
Frequent traveler
Skrivet av Tore, 2016-02-14 00:49:20
Om du nu är så orolig att åka med Flybe så kanske du skall välja ett annat bolag? Ditt inlägg är inte annat än pinsamt!
Anmäl inlägget
Under all kritik Flybe/SAS
Skrivet av SAS Frekvent flyer, 2016-02-13 21:48:05
Reser varje vecka med Flybes ATR72. Är orolig att flyga för alla ombord procedurer och säkerhetsanvisningar som avviker helt från Jettimes ATR72 och SAS egna flygningar. Dessutom vet man inte om crew är erfaren eller vilka flygtider/vilotider de har. Säkerhetsanvisningarna korten i stolsfickorna avviker också och innehåller många fel, tolkningar och egendomligheter som att ta av glasögonen och löständerna vid evakuering.
Anmäl inlägget
Billigt
Skrivet av Nisse, 2016-02-13 21:32:21
Och jag är så trött på alla klagande snåla passagerare som vill bli serverade gratis och själva arbeta på företag med god lön och avtal. Vet ni vad det kostar att operera flyg vet ni vad flygplan kostar?
Anmäl inlägget
Nöjd?
Skrivet av Pax, 2016-02-13 16:59:54
Jag är så himla trött på fackföreningar som hela tiden skall ta ut sina medlemmar i strejk, om man inte är nöjd med villkoren så ta inte jobbet.
Anmäl inlägget
@Olle
Skrivet av Humor, 2016-02-13 16:01:15
Ta dig en öl och slappna av Olle :)
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av pf, 2016-02-13 14:47:08
Inte så lyckat drag från SAS. Blir förmodligen samma soppa med Cityjet.
Anmäl inlägget
Alla cabincrew slutar
Skrivet av Ruter, 2016-02-13 09:50:34
Det sägs att det redan är massuppsägningar från cabinens sida. De säger upp sig och lämnar för andra jobb men normala villkor och avtal
Anmäl inlägget
Brs SAS och Flybe!
Skrivet av Olle, 2016-02-13 02:06:54
Jag är så rysligt trött på bortskämda piloter och besättningar som förstör min planerade affärsresa.
Heja SAS och Flybe som kämpar mot rabiata fackföreningar! Inför förbud att strejka för alla piloter inom EU så kan vi börja utveckla i stället för avveckla!
Anmäl inlägget
Alla i SAS verksamheten skall ha kollektivavtal
Skrivet av RG, 2016-02-12 09:00:56
Jag har ju sagt det i tv, vad är det som är så svårt? Ge de ett kollektivavtal!

http://youtu.be/tJ__3XPEe9s

1:05 in i klippet...

Ajdå, var det dyrt i Skandinavien?

Fram med en tunna olja och lite fjädrar...
Anmäl inlägget
Flybe härvan
Skrivet av Ööhhh, 2016-02-12 00:00:43
GEC ägs av PAS AVIATION (en och samma ägare Mr Philip Ashley som har sitt säte i Schweiz). PAS AVIATION trodde att man skulle kunna göra ett klipp genom att agera mellanhand i Flybes kontrakt med SAS. Både Flybe och SAS har tappat ansiktet i denna affär. Dessutom har SAS sagt att " alla våra underleverantörer har kollektivavtal" vilket alltså inte har stämt. När kommer SAS med ett uttalande? I slutändan om det blir strejk är det ju SAS kunder som "blir lidande"...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev