Skriv ut  

Västerås spurtar inför WOW-premiären

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 4 mars 2016
I maj startar WOW Air flygtrafik på Västerås. Det blir premiär för det isländska flygbolaget i Sverige men också start för en stor utrikeslinje på flygplatsen. Just nu pågår förberedelserna för trafikstarten.

WOW air
WOW AIR

Den 19 maj är det premiär för WOW Air på Västerås. Den regionala flygplatsen får då en internationell flyglinje som gör det möjligt att ta sig till USA med bara ett stopp på vägen. Det är också svensk premiär för isländska flygbolaget WOW Air som sedan 2011 flyger trafik mellan Europa och USA via Island. Det är samma koncept som Icelandair använder och som varit den stora framgångsfaktorn för det nationella flygbolaget på Island. Maskinerna flyger ut till de europeiska destinationerna på morgonen, återvänder till Reykjavik och gör en turnaround till USA eller Kanada, allt inom ett dygn.

Sverige fanns redan 2014 med i planeringen och en ansökan om slotar låg inne på Arlanda men passade inte ihop med tidtabellen för de fortsatta flygningarna till USA. Då föll valet på Västerås istället, en liten flygplats med de fördelar som det innebär, menar Eva Wetterstrand som är marknadsansvarig på flygplatsen.

– Vårt upptagningsområde finns här i Mälardalen, Västerås-Enköping-Örebro-Arboga till exempel, men jag ser nog att vi också kan nagga lite i kanterna på Arlanda. Det går snabbt och enkelt här. På fem minuter är du genom terminalen och ute vid flygplanet. Vi är en liten organisation och det gör att vi kan skräddarsy det mesta som har med flygningen att göra, säger hon.

Samtidigt handlar det om att göra en för stora grupper resenärer okänd flygplats till ett alternativ. Ett arbete som också gäller flygbolaget WOW Air. Med nuvarande tidtabell, fyra avgångar i veckan med en A320, innebär det cirka 700 stolar i veckan ut från Västerås. Det kan också bli aktuellt att använda den större A321 med ytterligare ett antal stolar ombord.

– Naturligtvis är det en gigantisk utmaning men som gammal flygbolagsmänniska tycker jag att det är en fantastisk idé med den lilla flygplatsen och det spännande flygbolaget.

WOW Air flyger ett lågkostnadskoncept och har vuxit snabbt det senaste året, från 600 000 passagerare 2014 till 840 000 passagerare förra året. Två nya destinationer har tillkommit vilket ger sammanlagt sex destinationer i Nordamerika: Toronto, Montreal, Boston, Washington, San Fransisco och Los Angeles. De nya och långa rutterna till den amerikanska västkusten har krävt att flygplansflottan utökats med tre långdistansmaskiner. I dagarna levererades därför den första av tre Airbus A330-300.

För Västerås Airports vidkommande är den nya linjen ett välkommet tillskott för flygplatsen som tidvis varit hårt ansatt. De tidigare utrikeslinjerna, bland annat flög SAS länge på Köpenhamn, har kommit och gått. Idag är Ryanair ensamt linjebolag medan den övriga verksamheten till stor del handlar om flygutbildning och allmänflyg. Om satsningen med WOW Air blir lyckosam, av allt att döma ingår både sommar- och vintertidtabellen i planerna, kan det ge effekter.

– En lyckosam linje brukar dra med sig fler flyglinjer, säger Eva Wetterstrand.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev