Skriv ut  

Ilska mot fransk flygledarstrejk

Notiser, Anders Carlsson, den 30 mars 2016
Det blir den 43 strejken sedan 2009 när franska flygledare i eftermiddag lägger ner arbetet. Det har fått de stora flygbolagen i Europa att agera och de menar att flygbolag och passagerare i Europa blir gisslan i en fransk arbetsmarknadskonflikt.

Det är bara en vecka sedan som de franska flygledarna la ner arbetet, en strejk som innebar att tusentals flygningar till och över Frankrike fick ställas in. Dessutom uppstod drygt 500 000 förseningsminuter i flygtrafiken under de två dagar som strejken pågick. Det motsvarar 8 333 timmar eller 347 dagar och det enbart bland de flygbolag som ingår I konstellationen A4E, bland andra IAG och Ryanair. Det är också ledningen för British Airways och Ryanair som nu öppet kritiserar den kommande strejken.

Det är oacceptabelt att flygbolagen och deras kunder gång på gång straffas av de här orättfärdiga strejkerna, säger Thomas Reyneart, vd för A4E i en ilsken kommentar.

Dagens strejk startar klockan 19.00 och pågår i 36 timmar, fram till 07.00 på fredag morgon. Det innebär att flygningar till Frankrike påverkas men också de som passerar genom franskt luftrum vilket påverkar trafiken över stora delar av sydvästra Europa.

Ryanair är också hård i sin kritik och menar att flygpassagerarna blir gisslan i den franska konflikten. Michael O’Leary har tidigare föreslagit att det borde införas ett strejkförbud för flygledare. Han menar nu att andra länders flygledare borde kunna ta över jobbet när de franska flygledarna strejkar.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Läsförståelsr
Skrivet av Torkel, 2016-04-01 00:10:22
Du får läsa mitt inlägg igen.
Anmäl inlägget
Tillägg
Skrivet av Duke, 2016-03-31 12:38:21
Det du pratar om kallas för öppen konkurrens och, i motsats till vad du skriver, gynnar kunderna i allra högsta grad!
Anmäl inlägget
Inte relaterat
Skrivet av Duke, 2016-03-31 12:35:36
Nu har ju de här 43 strejkerna inte haft något som helst med de Europeiska flygbolagen att göra! Detta är en konflikt mellan franska facket och regeringen som arbetsgivare. Precis som artikeln även påpekar. Så din kommentar saknar helt relevans tycker jag!
Anmäl inlägget
Någon vågar
Skrivet av Torkel, 2016-03-30 11:07:55
Lite överdrivet är det kanske men det är glädjande att någon står upp mot flygbranschen osunda lobbying av EU. Flygbranschens sjuka priskrig är kortsiktigt och kommer inte gynna oss kunder i det långa loppet.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev