Skriv ut  

LFV får pris för remote tower

Notiser, Anders Carlsson, den 7 april 2016
Fjärrstyrda torn banar vägen för en ny era inom flygledningen. Det menar organisationen World ATM som gett LFV utmärkelsen Single European Sky Award.

Det är snart ett år sedan den första fjärrstyrda flygledningen togs i bruk. Den 21 april förra året stängde tornet i Örnsköldsvik samtidigt som flygledarna i Sundsvall tog över arbetet. Arbetet med Remote Tower har SAAB och LFV gemensamt drivit under många år och Sverige blev första land att gå över till skarpt läge.

Det är en insats om nu belönats med utmärkelsen Single European Sky Award för 2016. Det är World ATM Congress som delat ut priset bland annat med motiveringen att det visar hur teknologi kan minska en flygplats kostnader utan att för den skull påverka säkerheten eller trafikavvecklingen.

– Det är med stor stolthet och glädje som vi tar emot priset. Fjärrstyrd flygtrafikledning kommer att förändra förutsättningar för flygtrafiktjänst i grunden. Priset sporrar oss att fortsätta vårt utvecklingsarbete mot en ännu effektivare och smartare flygtrafikledning i Europa, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev