Remote tower på väg mot fler flygplatser i Sverige
Publicerad den 21 april 2016Den 21 april förra året tystnade verksamheten i flygledartornet på flygplatsen i Örnsköldsvik. Då blev flygplatsen den första i världen med Remote Tower System, RTS, där trafiken kontrollerades från en annan plats och så har det fortsatt sedan dess: Flygledarna som sköter trafiken i Ö-vik sitter i Sundsvall.
– Efter ett år med RTS kan jag säga att fjärrstyrd trafikledning har fungerat precis som jag tänkt mig, det vill säga att vi märker ingen skillnad mot tidigare. Flygsäkerheten och effektiviteten är lika hög och god som den var med konventionell flygtrafiktjänst, säger Robert Gyllroth, flygplatschef på Örnsköldsvik Airport.
Under det år som gått har LFV samlat på sig drygt 3 000 timmar operativ verksamhet. Det är en erfarenhetsbank som omvärlden är mycket intresserad av. Under januari och februari i år har fem internationella delegationer varit på besök i Sundsvall och sammanlagt har flygledare från ett femtiotal länder studerat systemet på plats. LFV har det operativa ansvaret för RTS, som SAAB utvecklat den tekniska delen av, och för även diskussioner med Norge, Kanada och länder bland annat i Mellanöstern om att införa systemet där.
Samtidigt har Swedavia och LFV undertecknat en avsiktsförklaring om att utreda möjligheterna att införa RTS på ytterligare fem svenska flygplatser: Malmö, Visby, Östersund, Umeå och Kiruna. Det kommer i så fall att innebära helt andra volymer än vad som är fallet idag med Örnsköldsvik. I utvärderingen av det ingår att den kontrollcentral som ska arbeta med de fem flygplatserna ska ligga i anslutning till den stora kontrollcentralen vid Arlanda. Dagens RTS ligger i Sundsvall och där ska i höst flygplatsen Sundsvall-Timrå kopplas på och i ett senare skede också Linköping.
Det ligger inom ramen för den plan som presenterades för ett år sedan och som siktar på att senast 2020 ha tio svenska flygplatser anslutna.
Kommentarer
Utredningen görs av de som utvecklar och vill tillsätta systemet. Flygledarna har bestämt nekats att få vara med…
Undrar så vad de kommer fram till, verkligen spännande att invänta resultatet…
Väldigt många fördelar med vanligt torn. På väldigt små flygplatser kan det finnas vinning att ha det men så fort det är skolflyg och VFR-trafik blir det körigt.
Landvetter och Arlanda skulle kunna ha med men dom tornen håller ju ganska länge till.
(Bosse skrev väldigt bra)
Tack
De små flygplatserna är idag helt beroende av ett nära samarbete mellan torn, ramp och fältpersonal. Detta kommer att mattas ut när flygledarna åker till Stockholm. Jag tror inte Swedavia riktigt fattat betydelsen av det här och LFV vill bara sälja. Flygplatsen mår mycket bättre om flygledarna träffar flygplatspersonalen på daglig basis än om de sitter på en central o pratar skit med en flygledare från en annan flygplats.
Kommer ni ihåg satsningen på VDL Mod 4? Var en super idé, världsunikt, som gick i graven. Ett av alla…..
Får nog instämma med @generalen. Nog är det hål i huvudet om man sätter RTS på Visby som även används som krigsbas för Försvarsmakten. Hur har man tänkt att RTS skall fungera i krigsorganisationen.
Ett tydligare exempel på talesättet “Snålheten bedrar visheten” får man leta efter.
Efter många år i ett av de omtalade tornen står jag helt frågande och undrar hur det ska gå till.
Att skol- och allmänflyg kommer att förbjudas är helt klart men sedan då?
Räkna med sämre service när lokalkännedom och möjlighet till improvisation minskar.
Detta var en gammal nyhet. Har skrivits om detta i forumet.
Inte lite hål i huvudet och sätta upp en mast på Visby. Det måste Försvarsmakten sätta stopp för annars kan vi lika gärna skriva över ön till Putin redan idag.
RTS innebär sämre sikt för flygledarna. Istället för dagens oslagbara utsikt i många torn ska de stirra på små skärmar komprimerat i 270 grader. Det är mycket svårare o se flygplanen vilket leder till mindre effektiv flygledning o sämre flygsäkerhet. Men det är det ingen som talar om o dessa artiklar.
Tro inte på LFVs lögner. Remotetornen kommer bli väldigt dyra i drift. Jämför du kostnaden med att sätta upp en mast mot att bygga ett helt nytt torn vinner RTS. Men slå ut det över några decennier och du behöver extra personal som sköter underhåll, systemet måste utvecklas för att hållas driftsäkert o teknik måste bytas ut. De gamla tornen står där de står o kostar ingenting o ingen teknik behöver bytas som inte också ska bytas med RTS. Men då sitter Olle Sundin o skrattar med era skattepengar.
Nu är det väl inte så att Swedavia kan strunta i upphandlingsförordningen när det gäller det tekniska systemet som skall användas för RTS. Det är bara flygledningstjänsterna som är undantagna. Det finns andra leverantörer som säljer RTS system än SAAB. Skulle Swedavia kunna göra en monopolupphandling av RTS systemet som SAAB levererar är hela systemet korrupt.
RTS/RTC är en dyr lösning som ska ersätta en effektiv operation som finns på flertalet flygplatser idag. Frågan för LFV och SAAB blir mer och mer relevant då de ska kunna leverera en produkt som är mer kostnadseffektiv en konventionell drift. Den senaste (ACR) har visat sig bli betydligt billigare för kunderna när konkurrens råder. Att Swedavia börjar fundera på RTS är att de idag inte har en valmöjlighet då de förbjuds upphandla i konkurrens. Har vår nya regering som bestämt.
Kvalitetsmässigt oslagbart med detta system. Kanske inte genomförbart på små flygplatser där personalen i tornet även har andra uppgifter. I övrigt kommer det säkert att vara infört på alla lite större flygplatser. Vi får väl återkomma och se om det känns annorlunda att landa och starta då man vet att tornet är obemannat.
Varför Malmö?! Landvetter i nästa steg då eller? Allt ska till Arlanda…?
Nu är det dags att även de kommunala flygplatscheferna börjar förstå att de sitter kvar i ett gammalt och dyrt tänkande. ACR är en stark förespråkare för den traditionella formen med lokala torn. Den innebär betydligt större kostnader för underhåll och personal. Vad säger kommunrevisorn?
Säger väl en del om hur trafik intensiteten är i Sverige.
Sätt ett på Arlanda med när ni ändå håller på.
Man får hoppas att någon opartisk granskar detta. Inte LFV, inte SAAB och inte de flygledare som gärna vill att det ska fungera (av egenintresse som i Sundsvallfallet).
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten