Skriv ut  

Norge inför flygskatt – branschen protesterar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 maj 2016
Det blir flygskatt i Norge. Stortinget röstade i fredags igenom förslaget, trots protester från hela den norska flygbranschen. På flygplatsen Rygge räknar man med att flygplatsens dagar nu är räknade.

Fredagen den 13 maj blev en ödesdag för den norska flygbranschen. Då beslutade stortinget att den flygskatt som varit på gång länge, men som skjutits upp, nu verkligen ska införas.

Den 1 juni i år kommer all flygbiljetterna i Norge att bli 88 kronor dyrare. Det är en dubbelskatt eftersom själva passageraravgiften är på 80 kronor och dessutom tillkommer moms på avgiften.

Ursprungligen var det tänkt att passageraravgiften skulle ha införts i april. Den sköts då upp eftersom det krävdes en utredning kring hur transitpassagerarna skulle behandlas: Skulle ett flygplansbyte i till exempel Oslo innebära ytterligare 88 kronor i avgift för den andra delen av en resa? I förslaget till passageraravgift hade norska regeringen sagt nej till det. En flygresa från A till B ska räknas som en beskattningsbar resa oavsett om den innebär mellanlandning och flygplansbyte. Då uppstod frågan om detta faktum, att man tog bort skatten från en del av resan, var detsamma som en olagligt statlig subvention. Det har nu utretts av EFTA:s övervakningsorgan ESA, som kommit fram till att det är det inte. Det är alltså fritt fram att införa den nya passageraravgiften.

Protesterna mot fredagens beslut har inte låtit vänta på sig. Redan under remisstiden har bland andra Avinor, SAS, Widerøe, Norwegian och de privata flygplatserna Rygge och Torp varit mycket kritiska.

SAS å sin sida menar att skatten innebär en direkt kostnad på 600 – 700 miljoner kronor. Norwegian har ännu inte räknat på vad det innebär men menar att det hela är ”ödeläggande” för flygbolaget. Branschorganisationerna NHO Luftfart är besvikna över beslutet och slår fast att det kommer att minska norska flygbolags konkurrenskraft.

De som troligen drabbas hårdast, de två flygplatserna Moss och Torp som inte ingår i Avinor och framför allt har Ryanair som största flygbolag ser små chanser att överleva. Ryanair har sedan tidigare aviserat att de lämnar Rygge om avgiften införs.

- Vi har haft vårt bästa resultat någonsin under 2015. När flygstolsavgiften införs så faller vi med flaggan i topp, säger Pål Tandberg, vd på Rygge i en intervju med dn.no.



Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Taxpayer
Skrivet av pf, 2016-05-19 11:13:18
når du fråger etter min kommentar, så må jeg jo reagere.

Mao, taxpayer opp som en Bjørn, ned som skinnfell !
Anmäl inlägget
Vad är det egentliga problemet?
Skrivet av B, 2016-05-18 23:05:19
Det måste finnas någon annan story bakom detta. Om en biljett kostar 1000 kr, vad spelar det för roll om den kostar 1088 kr i framtiden? Att det ger lågkostnadsbolag mindre spelrum på priset? Säkert, men det är som vatten, det jämnar ut sig i slutändan.

Att samhället i stort är skattefinansierat är ett annat problem. Det kan man tycka vad man vill om, men det har inget med flygskatten att göra.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Judson, 2016-05-18 16:28:27
Äntligen ett land som tar ett första stapplande steg på vägen mot att uppnå målsättningarna från förra årets klimatkonferens i Paris. All heder åt Norge!
Anmäl inlägget
Jag
Skrivet av Taxpayer, 2016-05-17 22:28:08
ser ikke dig som ett orakel pf. Tvärtemot, ft's stoppar "flowet" i debatten med sin "bevakning.
Anmäl inlägget
Sven,
Skrivet av pf, 2016-05-17 22:08:33
Norwegians konkurrent sier det vil koste dem 5-600 mill NOK at det er innført en "tax" fom 1.Juni.

For Norwegian, som for denne konkurrenten, vil beløpet tas over bookingen fra oss pax.

Tapet blir normalt på 2-4 %, det er nedgangen jeg estimerer i antall flyreisende i Norge pga avgiften.

Anmäl inlägget
skatt..
Skrivet av Sven, 2016-05-17 21:17:21
ja förstår att de e "ödeläggande"
för norwegian o betala skatt eller ngt annat
som åläggs dom, de ingår ju inte i deras affärs ide.. hoppas nu de e ödeläggande på riktigt..
Anmäl inlägget
Taxpayer,
Skrivet av pf, 2016-05-17 17:50:32
godt du ser på meg som et "orakel", hva kan jeg hjelpe deg med ?
Anmäl inlägget
spara dubbla flygskatten
Skrivet av thomas, 2016-05-17 16:57:32
Till flygbolagen manövrera Er ut ur parasit mellanhands databaserna Amadeus Sabre Gallileo Travelport etc. de kostar det dubbla, utan att tillföra något.
Då även IATAs 50 otidsenliga BSP och GDS system, helt onödigt idag
Anmäl inlägget
Det ska
Skrivet av Taxpayer, 2016-05-17 09:54:55
bli intressant att höra pf's kommentar.
Anmäl inlägget
Skatt vs miljö
Skrivet av Mr €, 2016-05-17 09:24:31
Kanske smartare att beskatta uppmätt buller och avgaser så att flygbolagen får incitament att flyga de mest miljövänliga planen här hemma på det mest miljövänliga sättet, Nu blir det en påfyllning av statskassan som motverkar de sjunkande gas/olje-inkomsterna samt den minskande inkomsten från flygplatser och dess minskande antal anställdas inbetalda skatter.
Anmäl inlägget
SAS,
Skrivet av pf, 2016-05-17 09:23:10
det er ikke en kostnad for dere-men for oss pax.

For dere har vel ikke tenkt å la være å kreve inn merkostnaden fra oss ?

Så, v.g. ikke markedsfør den som en x-tra kostnad for SAS alene !

Vi er sikkert enige om at denne avgiften kunne vi vært foruten, dessverre offer for et politisk dårlig norsk forlik blandt regjerings- og deres støttepartier.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev