Skriv ut  

Skavsta också ett alternativ till Bromma

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 maj 2016
Västerås flygplats är ett alternativ flygsituationen i Stockholmsområdet diskuteras. Det menade fyra politiker i Västerås i en debattartikel förra veckan. Nu svarar Skavsta på den utmaningen och menar att flygplatsen i Nyköping även den är ett alternativ till Bromma.

Debatt Vi välkomnar initiativet att bredda debatten till att inte enbart handla om Bromma och Arlanda. Stockholm Skavsta flygplats är en viktig del i lösningen på de infrastrukturella utmaningar som ett växande Storstockholm står inför.

I ett debattinlägg efterlyser politiker från Västerås en utredning som belyser möjligheter och konsekvenser av hur andra flygplatser inom regionen skulle kunna avlasta Arlanda/Bromma.

Anders Sundströms utredningsuppdrag var begränsat till framtida flygtrafik på Bromma och Arlanda. I samband med att han presenterade sin rapport uppmanade han till en offentlig debatt. Vi välkomnar initiativet att bredda debatten till att inte enbart handla om Bromma och Arlanda.

Regeringen kommer under hösten att presentera en infrastrukturproposition och en nationell flygstrategi. Framtidens flygkapacitet i Storstockholms-, Mälardalsregionen kommer att behandlas i båda dokumenten.

Det pågår och planeras stora infrastrukturprojekt för att möta de transportbehov som redan idag finns bland företag och privatpersoner som lever och arbetar i regionen. Investeringar i Citybanan och Ostlänken ska ge tillförlitligare, snabbare och smidigare tågtrafik för pendlare, övriga tågresenärer och godstrafik.

Rent nationalekonomiskt är det självklart att nyttan av dessa investeringar ska maximeras. Tillväxten i regionen står i direkt relation till hur väl infrastrukturen - oavsett transportmedel - fungerar. Flygets betydelse för det svenska näringslivet har, på uppdrag av SNS, studerats av nationalekonomerna Shon Ferguson och Rikard Forslid. I sin rapport visar de bland annat att sambandet mellan tidsavståndet till närmsta flygplats och den ekonomiska aktiviteten är starkt.

De visar vidare att de internationella direktlinjerna är mycket betydelsefulla för utvecklingen inom tjänstebranschen, bland annat besöksnäringen. Närhet till en flygplats med internationella direktlinjer får alltså i sin förlängning direkta konsekvenser för sysselsättningsnivåerna i regionen.

Ostlänken och dess station vid Stockholm Skavsta flygplats kommer märkbart att öka närheten till internationella direktlinjer för företag och privatpersoner i Mälardalen och Östergötland.

Anders Sundström räknar i sin rapport med en fördubbling av antalet flygresenärer till och från Stockholmsregionen fram till 2040. Det är framförallt semesterresorna till utlandet som ökar men också internationella resor till släkt och vänner bedöms öka i framtiden som en effekt av internationell migration.  

Stockholm Skavsta flygplats är en lösning på den bristande flygkapacitet som förutses i ett växande Storstockholm.  Genom att erbjuda internationell flygtrafik för regionen söder om Slussen utgör flygplatsen ett komplement till Arlanda och en lösning på infrastrukturproblem.

Stockholm Skavsta flygplats är Sveriges tredje största flygplats sett till antalet resenärer i utrikestrafik och kommer på fjärde plats sett till antalet utlandsdestinationer. Under 2015 reste cirka två miljoner personer via Stockholm Skavsta och tillstånd finns för att öka passagerarantalet till sex miljoner årligen.  

En flygplats är mer än bara landningsbanor. Det är byggnader, tillfarter, service och företagslogistik. Anders Sundström påpekar i sin rapport att det krävs stora nationella investeringar för att göra Arlanda flygplats till ett internationellt nav i Norden. Det faktum att Stockholm Skavsta flygplats huvudsakligen är privatägd och oberoende av statligt stöd gör flygplatsen redan idag till en resurs som kan avlasta ett kapacitetsansträngt Stockholm.

Stockholm Skavsta flygplats är en viktig del i lösningen på de infrastrukturella utmaningar som ett växande Storstockholm står inför.            

Peter Steinmetz, vd Stockholm Skavsta Flygplats AB

Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande (S) Nyköping

Viking Jonsson, regionstyrelsens ordförande (S) Regionförbundet Sörmland



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Gör samma på Bromma som på Säve!
Skrivet av anonym, 2016-05-22 09:23:28
Lägg ner den tunga kommersiella flygtrafiken på Bromma flygplats och behåll allmänflyget samt 112-verksamheten.
Anmäl inlägget
Transfer
Skrivet av Tim, 2016-05-21 19:16:50
Att nu fler byter flyg ute på Bromma är helt idiotiskt och går emot vad en cityflygplats ska stå för.
Anmäl inlägget
Transfer
Skrivet av Tim, 2016-05-21 19:16:47
Att nu fler byter flyg ute på Bromma är helt idiotiskt och går emot vad en cityflygplats ska stå för.
Anmäl inlägget
Skavsta är framtiden
Skrivet av Bertil, 2016-05-21 15:16:35
Skavsta är den lämpligaste flygplatsen att ersätta Bromma. När Ostlänken är klar tar det bara drygt en halvtimme med tåg från Stockholm. Det finns ett stort upptagningsområde även i Sörmland och Östergötland som får kort restid när Ostlänken är klar. Inga flygplatser behövs i Norrköping och Linköping.
Anmäl inlägget
Bromma Behövs för BRA
Skrivet av Sv, 2016-05-21 03:55:33
Egentligen behöver ingen annan än BRA Bromma.

Vad är det som säger att Brommas passagerare måste spara 15 minuters sömn varje morgon och 15 minuter mer med familjen på kvällen? Visst, det är bekvämt men knappast viktigt.
Och innan ni påstår att jag inte har en aning så kan jag meddela att jag rest på heltid i ca 15 år.

Ha det bra.
Anmäl inlägget
Va?
Skrivet av Oja, 2016-05-20 20:43:41
Sluta tramsa och lägg ALLT på ett ställe, Arlanda.
Kanske detta skulle kunna gör att denna hopplöst omoderna/obekväma/fula flygplats klättrar i rankingen och inte längre är sämst i Norden.

Anmäl inlägget
Varför flytta?
Skrivet av Esso, 2016-05-19 12:58:43
Varför flytta ut Bromma från där den verkligen behövs? Bättre flytta ut miljöpartiet från regeringen där de inte behövs så är problemet löst!!
Häpp!
Anmäl inlägget
Köra 1.5 timmar att komma till flygplatsen?
Skrivet av Areyoufuckingkiddingme, 2016-05-19 09:03:34
Det är den dummast jag har hört hittills.

Hur kan man kallas det Stockholm Västerås Flygplats när det ligger 1 timmar bort med bil?

Hur kan man kallas det Stockholm Skavsta Flygplats när det ligger 1.5 timmar bort med bil?

Ska vi kallas Nyköping Flygplats, Stockholm Nyköping Flygplats, det är bara 2 timmar bort med bil?

#peoplearefuckingstupid
#politicssucks
#getyourheadoutofyourassandTHINK
Anmäl inlägget
Grymt jobbig start på resan!
Skrivet av Trött innan resan:(, 2016-05-19 07:28:13
Ett annat alternativ är att Skavsta är Nyköpings flygplats och ligger över en timme från Stockholm. Ett grymt jobbigt sätt att börja resan på!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev