Skriv ut  

Flyg till mellanöstern ställs in

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 juni 2016
Problem med flera avtal stoppar flygbolaget som nu skjuter fram de planerade långlinjerna.

I slutet av förra veckan startade det iranska flygbolaget Mahan Air den planerade linjen mellan Teheran och Köpenhamn. Det är dock en trafikstart omgärdad av problem och enligt uppgifter till Flygtorget var det först efter påtryckningar från ledningen på Kastrup som flygbolaget till slut fick ett avtal om handling på plats. Det gäller dock bara för passagerare. Någon frakthandling finns ännu inte. Det iranska flygbolaget har även haft svårt att få ett bränsleavtal på plats. De första flygningarna med en A340-600 har gjorts med fulla tankar för att klara också returflygningen till Teheran.

Vad gäller den planerade trafiken på Arlanda är läget än mer osäkert. Flygtorget har tidigare rapporterat om den bitvis kontroversiella frågan om ett trafiktillstånd på Sverige. Transportstyrelsen gav grönt ljus och den svenska regeringen fullföljde det beslutet i mars.

– Vårt yttrande innehåller en redogörelse för ärendet samt en tillstyrkan till att tillstånd ges. Enligt de bedömningsgrunder som finns till hands fanns inga skäl för att neka tillstånd, skriver Transportstyrelsen då i ett mejl till Flygtorget.

Det var ett beslut som väckte en del kritik, bland annat med hänvisning till rapporter om bristande tekniskt underhåll. Mahan Air är också under bevakning av amerikanska Department of Tresury som menar att flygbolaget flugit vapen och annan utrustning till de krigförande grupperingarna i Syrien. Flygbolaget är även förbjudet att flyga på Saudiarabien, just med hänvisning till bristande säkerhetsrutiner. En del bedömare menar att tillståndet kan komma att äventyra den fortsatta handläggningen av Arlandas ansökan om preclearence till USA.

Enligt planerna skulle Mahan Air ha startat linjen mellan Teheran och Stockholm den 2 juni. Det datumet sköts dock upp sedan flygbolaget inte lyckats förhandla fram ett handlingsavtal på Arlanda. Det visar sig nu att det över huvud taget inte blir någon ny linje till Teheran sedan Mahan meddelat att flygningarna skjuts på framtiden. Flygbolaget hänvisar till marknadssituationen och den befintliga konkurrensen på sträckan. I dagsläget flyger statliga Iran Air mellan Teheran och Arlanda.

Det svenska tillståndet gällde enbart för sommarsäsongen i år och ska Mahan Air göra ett nytt försök att komma igång med trafik på Stockholm, måste hela ansökningsförfarandet göras om.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Mahan air
Skrivet av thomas, 2016-06-15 19:49:37
Den verkliga orsaken är dåligt bokningsläge.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev