Skriv ut  

Inga nya framsteg i pilotstrejken

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 juni 2016
Sjutton timmars förhandlingar gav inga resultat och strejken fortsätter. Båda parter säger sig vilja komma till en snabb lösning på konflikten. Just nu pågår dock inga förhandlingar.

Nya förhandlingar mellan SAS och SPF kom igång relativt snabbt på söndagen. De gav dock inga konkreta resultat utan pilotstrejken fortsätter också under måndagen. Det påverkar cirka 230 flygningar.

Nu på måndag morgon har förhandlingarna enligt uppgift ännu inte återupptagits. Ingen av parterna vill heller ge några kommentarer utöver de pressmeddelande som gått ut.

- SPF och SAS är ännu inte eniga. SPF hoppas på en lösning. I övrigt kan vi inte kommentera mer, skriver SPF i ett sms till Flygtorget.

I media har tonläget varit relativt högt där SPF och SAS lämnat olika uppgifter om pilotlöner och arbetsvillkor. Den grundläggande skiljelinjen i förhandlingarna fortsätter att vara piloternas vilja att lönemässigt komma ikapp efter att som de själva ser det stått tillbaka under flera år. SAS å sin sida hävdar att de krav som nu finns innebär en kostnadsökning på 100 miljoner per år.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

galex
Skrivet av Galex, 2016-06-14 23:36:31
Om det nu är så hemskt att jobba på SAS jämfört med andra varför byter ni då inte arbetsgivare?
Anmäl inlägget
Snart fins alla piloter i Baltikum.
Skrivet av Saida, 2016-06-14 21:00:54
Görs ingen gemensam överenskommelse i Europa med att likforma kostnadsläget för piloter o kabin så kommer vi svenska piloter erbjudas jobb via företag baserat i Baltikum. Då blir det ingen skatt alls till Sverige. Solresors flygbolag Primera har redan anställt sina Svenska piloter där. Fler kommer....
Anmäl inlägget
@Kalle spakare
Skrivet av Pilot, 2016-06-14 14:10:08
Tittar du runt om i Europa så finner du ganska lika löner på andra bolag om inte bättre om du flyger en B737.
De som flyger regionalflyg ligger lägre. Karriärsutveckligen tidigare var att man började inom taxi och regional flyget för att sedan hoppa över till jetmaskiner. Samma lönediffersiering finner du i övriga Europa och USA. Inte lätt att komma med kritik om man inte har all fakta på bordet.
Anmäl inlägget
Varför skall piloter bidra mindre
Skrivet av Kalle Spakare, 2016-06-14 13:43:17
Att en redan överbetald grupp sak bidra mindre till samhället är direkt osmakligt. Ett annat alternativt är att du fäller ned stället och landar med en normal för utbildning och ansvar lön.
Anmäl inlägget
Vil vi beholde skandinavisk luftfart?
Skrivet av Interessert, 2016-06-13 15:57:19
I Sverige betaler 31,4% av lønnen i sosiale avgifter og pilotene betaler 50% av lønnen i skatt. Da blir kostnadene høyere for en skandinavisk pilot.

Hva med: Reduser de sosiale avgiftene til piloter og senk deres skatt til 10% slik man har gjort med fiskere. Da kan SAS kutte piloters lønn drastisk samtidig som piloter beholde kjøpekraft, pilotene kan være konkurransekraftige mot utlandet og vi beholder SAS. Alternativet er at det snart ikke finnes skandinaviske ansatte i luftfarten.
Anmäl inlägget
Norwegian strejkade förra året
Skrivet av Tobbe, 2016-06-13 15:36:26
Någon som glömt att hela Norwegian strejkade 6 dagar förr året, samma tidpunkt.
Anmäl inlägget
NAS
Skrivet av E, 2016-06-13 11:52:47
Norwegian har väl knappt kapacitet att täcka sin egen trafik? Hur ska dom gå in med kort varsel och täcka SAS trafik?
Anmäl inlägget
Inte?
Skrivet av Alex, 2016-06-13 11:50:28
Hur kan de inte förhandla dygnet runt ? Sjukt pinsamt mot alla resenärer att inte ens kontinuerligt bedriva förhandlingar.
Anmäl inlägget
KÄMPA SAS
Skrivet av UBBE, 2016-06-13 10:57:59
Ge inte upp för piloternas krav. Ta striden å stå på er. Gör ni inte det så kommer det å ta slut för bolaget, när vinden vänder mot dystrare tider.
Anmäl inlägget
Undra om det finns något SAS kvar!
Skrivet av no, 2016-06-13 10:15:17
Nu kanske det börjar bli dax för en uppgörelse i denna konflkt med tanke på att man vet väl inte hur länge detta bolag håller om man ser till den dåliga service de ger passagerare så är det nog många som kommer gå över till Norwegian efter detta och jag kan faktiskt förstå dem. Norwegian borde dock dra vinning av detta och flyga destinationer som SAS inte flyger nu.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev