Skriv ut  

Norwegian tar upp linjen Cork – Boston

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 6 juli 2016
Förra försöket stoppades av DOT. Nu återuppväcker Norwegian planerna på trafik mellan Irland och USA. Samtidigt testas tanken på att flyga långlinjer med mindre flygplan.

En daglig Boeing 737-800 som flyger linjen från Cork på Irland till Boston. Det fanns i Norwegians planer redan förra året. Då kom trafiken aldrig igång eftersom amerikanska DOT inte lämnat något flygtillstånd för Norwegian Air International, det irländska dotterbolaget.
                     
Nu återuppväcker Norwegian tankarna på att flyga sträckan som legat på is sedan förra året. Även denna gång är en eventuell trafikstart beroende av grönt ljus från DOT men till skillnad från förra året finns nu ett positivt förhandsbesked om att ett trafiktillstånd är på väg. Från Norwegians sidan förutsätter man att ett tillstånd för både NAI och det brittiska Norwegian UK är på väg eftersom alla formella krav är uppfyllda.

– Det här är bara början på våra planer för nya linjer från Irland men vår expansion vilar på att DOT äntligen godkänner Norwegian Air Internationals ansökan om att få ett foreign carriers permit. Det är bara DOT som kan öppna dörren för de här spännande nya rutterna och skapa ökad konkurrens, fler valmöjligheter och bättre priser på båda sidorna av atlanten, sa Björn Kjos i ett uttalande när planerna var aktuella förra gången.

Enligt den nya begäran som lämnats in till myndigheterna på Irland och i USA ska trafiken ska flygas med en Boeing 737-800. Det är ett steg vidare på den strategi som flygbolaget tidigare presenterat: De stora, passagerartunga och längre destinationerna flygs med Boeing 787 medan Boeing 737 och de kommande Airbus A320 bland annat avsätts till tunnare långlinjedestinationer. Det är ett trafikprogram som i så fall öppnar för en hel rad mindre städer på båda sidor längs atlantkusten. När Norwegian sedan får de fabriksnya B737MAX i början av 2017, Norwegian är först i Europa med modellen, ska en av dem avdelas till att flyga en andra intercontlinje, mellan Cork och New York.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev