Skriv ut  

Svenskt företag köper japanskt regionalflygplan

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 juli 2016
Japanska Mitsubishi Regional Jet får ett första fäste på den europeiska marknaden. Det är svenska Rockton som köper 20 flygplan av den helt nya regionalmodellen.

Mitsubishi har nyligen påbörjat provflygningarna med den nya regionaljetmaskinen MRJ90. Enligt planerna ska första leveranserna ut launch-customer All Nippon Airways 2018.

När det stora flygmässan på Farnborough inleddes igår meddelade det svenska flygplansleasingföretaget Rockton att de skrivit ett letter of intent att köpa 10 MRJ90 med option på ytterligare tio flygplan.

– MRJ90 är ett helt nytt och exeptionellt flygplan. I jämförelse med övriga flygplan på marknaden ger MRJ90 ekonomiska fördelar för de flygbolag som letar efter flygplan i segmentet 70 – 90 passagerare, skriver Niklas Lund, vd på Rockton i ett pressmeddelande.

Ordern från Rockton innebär ett genombrott för Mitsubishi när det gäller försäljningen i Europa. Hittills är det bara amerikanska och asiatiska flygbolag som beställt sammanlagt 407 flygplan. Mitsubishi har drabbats av förseningar med produktionen. Ursprungligen var det tänkt att flygplanet skulle bli den första regionalmaskinen tillverkad till största delen med kompositmaterial. Men flygplanstillverkaren tvingades backa från den utfästelsen och idag är cirka 15 procent kompositmaterial, i första hand delar av stjärtpartiet.

Enligt de nuvarande planerna ska två modeller tillverkas MRJ70 och MRJ90 med 70 – 90 stolar ombord och de är därmed i den storleksklassen på marknaden som hårdnat betydligt de senaste åren. Embraer och Bombardier finns där sedan länge och nu också ryska Suchoi och Irkut och kinesiska Comac. Och i bakgrunden naturligtvis de minsta modellerna hos Airbus och Boeing.

Svenska Rockton har specialiserat sig på regionala flygplan och har cirka 35 flygplan i flottan och är störst i branschen på SAAB 2000. I övrigt finns bland annat flygplan från Embraer och ATR i verksamheten.

- MRJ kommer att passa utmärkt på den europeiska marknaden och klarar de buller och utsläpps gränser som finns. Den har också lång räckvidd och det skapar möjligheter att öppna nya linjer från lokala flygplatser.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

ANA är launch cuetomer
Skrivet av Knappen, 2016-07-14 11:18:05
ANA är launch customer.
Är det leasingbolaget som står för underhållet eller är det flygbolaget som leasar planen som ansvarar för det?
Anmäl inlägget
Att vara
Skrivet av sv Fakta, 2016-07-13 21:03:33
launch customer har visst sina fördelar.
Norwegian var inte launchcustomer för B787.
Priset på planen är mycket fördelaktiga för launchcustomer.
Sen gäller det för bolaget att introducera den nya typen på ett smart sätt. Vilket inte Norwegian gjorde.
Anmäl inlägget
GRATTIS ROCKTON
Skrivet av ZEKE, 2016-07-13 10:41:03
Kul med ett svenskt gäng som satsar på flygleasing. Bra framgång med förvärvet av SAAB's Europa flotta som nu bildar en bas för nästa satsning regionala jet.
Lycka till.
Anmäl inlägget
Fakta 3,3
Skrivet av Fakta 3,3, 2016-07-13 09:51:10
Få fördelar att vara launchcustomer. Titta bara på DY när dom fick sina tidiga 787. Vad det handlar är om att tillverkaren släpper en produkt som inte är utvecklad klart. Man ber därmed dom tidiga kunderna om assistans att utveckla planet klart. Detta suger mkt energi ur ett bolags tekniska avd.Är man smart ser man mer till att få nya typer av plan/motorer in i flottan mer efter några år!. Då får "launch customers ta smällen" s.a.s. Det kommer regna SB ch AD direktiv mm i början.
Anmäl inlägget
@Tina
Skrivet av Olle, 2016-07-13 09:00:45
På det svenska registret äger Rockton SE-LSB, -LSE och -LXH, leasar alltså ut till BRA
Anmäl inlägget
Att vara
Skrivet av sv Fakta, 2016-07-12 16:40:29
launch customer innebär också en hel del fördelar.
Med t.ex reservdelar och allmän support.
Anmäl inlägget
Vad är rockton!?
Skrivet av Tina, 2016-07-12 16:21:11
Var flyger dessa? I Sverige? Hur länge har de funnits?
Anmäl inlägget
Problem
Skrivet av Fakta 3.2, 2016-07-12 11:57:28
Kommer bli probem med barnsjukdomar, att få fram reservdelar mm. Vara launch customer är ingen lek :(
Hoppas Rockton har kassan fylld......
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev