Skriv ut  

FlyViking utmanar Widerøe

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 augusti 2016
Samma flygplanstyper och medarbetare som tidigare arbetat hos Widerøe. Det klassiska norska flygbolaget får nu konkurrens av en ny uppstickare på inrikesmarknaden.

Dash 8 är ryggraden i flygplansflottan hos norska Wideröe. Det är samma maskin som det nya flygbolaget i Norge beställt och det visar på att det är just Widerøe som FlyViking ser som sin huvudsakliga konkurrent. Bakom satsningen står också ett flertal personer som tidigare arbetat både som piloter och med administrativa uppgifter i det anrika norska flygbolaget.

FlyViking startade officiellt i april första året och har nu ett AOC som gäller för mindre flygplanstyper upp till 19 passagerare. Det utvecklas nu till ett operativt tillstånd också för större maskiner. En första Dash 8-103, leasad i Kanada, finns på plats i Tromsö, målad i flygbolagets färger och med 39 stolar ombord. Enligt uppgifter i norska media ska flygplansflottan växa med ytterligare minst nio flygplan de kommande åren.

Trafikstarten ska ske ”inom kort tid”, troligtvis under september-oktober och när ytterligare flygplan levererats. De genomgår just nu en uppgradering för att klara de norska kraven för trafik på kortbanenätet i Norge.

Tromsö flygplats Langnes är bas för verksamheten och i planeringen finns bland annat linjer till Trondheim, Bodö, Tromsö, Alta, Kirkenes och Murmansk. Det är några av de destinationer som inte ingår i den upphandlade trafik som Widerøe flyger på uppdrag av norska staten. Just Alta tillhör också de destinationer där SAS valt att reducera trafiken sedan den norska flygskatten infördes. Den allra första flygningen ska enligt uppgifter bli Tromsö – Hammerfest. I konkurrensen med Widerøe blir det av allt att döma också ett priskrig med lägre biljettpriser än vad som idag finns att tillgå på de lokala linjerna i norra Norge.



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Viking
Skrivet av pf, 2016-08-12 08:34:31
vil slite uten å ha avtale om gjennomgangstrafikk med SAS og/eller Norwegian. Trafikkgrunnlaget er neppe stort nok.

Så er frågan om Viking kan vinne over de hindringer som utesluttet DAT på kort-banelinjene. V.g. bemerk at dette har med sikkerhet å gjøre.

I og med at Viking har tidligere WIF-personell, så bør de ha bedre utgangspunkt her enn hva DAT hadde.
Anmäl inlägget
SV: alltså
Skrivet av Sven, 2016-08-11 14:47:09
Du bet hur det är på Flygtorget, fort o fel. Men ska ej klaga. Det är ju det enda stället att läsa flygnyheter på.
Anmäl inlägget
konkurrens
Skrivet av thomas, 2016-08-11 08:31:18
Vem köpte driver Wideroe?
Det kanske var smart att SAS sålde, och i rätt tid för en gångs skull
Anmäl inlägget
Billigere fly
Skrivet av Reiseglad, 2016-08-11 08:27:45
Bra at Wideroe får konkurens, de har veldi höy pris
Anmäl inlägget
alltså
Skrivet av Fredrik, 2016-08-11 07:44:24
Är det inte en ATR-42 på bilden?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev