Skriv ut  

Norwegians amerikanska kabinpersonal bildar fack

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 16 augusti 2016
De kabinanställda på Norwegians baser i USA har bildat ett eget fristående fack. Det blir den första självständiga fackföreningen för kabinanställda som bildats sedan 1945.

Norwegian Crew
Norwegian Crew

Norwegians anställda i USA växer. I dagsläget finns cirka 300 kabinanställda på de två baserna, i New York och Fort Lauderdale. Enligt planerna ska de öka till cirka 500 innan året är slut. Det är det ökande antalet Boeing 787 och allt fler långlinjedestinationer som ligger bakom tillväxten.

I takt med att personalstyrkan i USA växt har också arbetet på att organisera de kabinanställda pågått. I dagarna har nu de amerikanska myndigheterna godkänt bildandet av Norwegian Cabin Crew Association, NCCA. I den slutliga omröstningen deltog 107 röstberättigade och ja-sidan, alltså de som var för att bilda ett fack, vann med siffrorna 69 mot 38. Målsättningen är nu att växa i storlek och så snart som möjligt dubblera antalet medlemmar. NCCA blir den första självständiga fackförening för kabinpersonal utan facktillhörighet som bildats sedan Air Line Stewardesses Association bildades 1945.

De som nu ingår i NCCA är de kabinanställda som flyger på Norwegians långlinjer, i första hand mellan USA och Europa men också till Thailand.

– Långlinjebesättningarna i USA är den första gruppen som organiserar sig, men vi kommer inte att bli de sista. Vi räknar med att kollegorna på baserna i Thailand och London också startar arbetet på att bilda ett fack, skriver NCCA i en pressrelease.

De är enbart amerikansk personal på långlinjerna som är med i den nya organisationen. De medeldistanslinjer som Norwegian flyger mellan den amerikanska östkusten och de franska delarna av Västindien, bemannas även kommande säsong med personal från de Skandinaviska baserna. De har till största delen redan tillhörighet till fackföreningar på hemmabaserna.

Norwegian har välkomnat bildandet av en fackförening för kabinpersonalen i USA.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@Vanu
Skrivet av Gullan Purser&Kabinkärring, 2016-08-19 10:55:51
oj , av gammal vana skrev jag tjejer....jag menade naturligtvis "Kabinpersonal" man är inte så pigg i kolan vid min ålder. varit med sen 50 talet.. så man glömmer av sig ibland.
Anmäl inlägget
Vanu
Skrivet av Tjejer?, 2016-08-18 10:52:49
Det var väl länge sedan man diskriminerade manliga kabinanställda genom att ignorera dem fullständigt och bara kalla kabinpersonalen "tjejer" !! Hur många män har ni könsdiskriminerat nu?
Anmäl inlägget
Bra där
Skrivet av Gullan Purser&Fackpamp, 2016-08-17 08:03:22
Bra tjejer att ni förenar Er, i dessa tider är det viktigt att vi står enade. Minns när vi bildade SCCA 1952, det var stort då, men vi har drivit många viktiga frågor för oss kabintjejer.
Anmäl inlägget
Tillykke!!!!
Skrivet av pierre holmgren, 2016-08-16 23:43:17
Stort Tillykke - godt tiltag, men norwegian har ikke velkommet noget som helst , tvärtimod.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev