Skriv ut  

Tåget ger flyg i Mora

Notiser, Anders Carlsson, den 23 augusti 2016
Två minuter. Det har berövat Mora på upphandlat flyg till Stockholm. Men när tågtrafiken nu läggs om kan det skapa trafikplikt på flygplatsen i Mora.

Linjen Sveg – Arlanda ingår i den upphandlade trafiken och är därmed statligt subventionerad. Däremot är inte den mellanlandning i Mora som Direktflygs Jetstream32 gör på de två dagliga turerna upphandlad. Den måste därför Mora kommun stå för kostnaderna för. De närmare fem miljoner som arrangemanget kostar varje år handlar om två minuter.

Trafikverkets regler säger att tidsvinsten för en resa Mora – Stockholm måste vara fyra timmar för att det ska bli aktuellt med trafikplikt för flyget från Mora. Men idag går det att ta sig med tåg från Mora till huvudstaden på tre timmer och 38 minuter: Alltså inget upphandlat flyg. Det är ett beslut som Mora kommun gnisslat tänderna över men hittills utan resultat.

Men nu har flyget fått hjälp på traven av SJ som lagt om tidtabellerna och resrutterna. Tågresan till Stockholm har blivit 45 minuter längre och därmed kvalificerar sig Mora flygplats för en upphandlat flyglinje. Det menar i alla fall politikerna i regionen som nu lämnat in en begäran till Trafikverket. Om inte annat så borde det bli statligt subventionerad flygtrafik nästa gång som upphandlingen genomförs, år 2019.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev