Skriv ut  

Lågkostnadstrafiken växer på Arlanda

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 oktober 2016
Sju nya linjer med lågkostnadsbolag på kort tid. Arlanda har hamnat i fokus för flera flygbolag som tidigare inte flugit på flygplatsen.

Ryanairs vd Michael O’Leary har tidigare pekat på Skandinavien som en viktig marknad med potential för många nya linjer. Trots det ligger Ryanair tämligen stilla när det gäller expansion med fler linjer i Sverige och Norge men med ett växande intresse för Danmark. Istället är det nu andra lågkostnadsbolag som växlar upp på Arlanda, den flygplats som Ryanair hittills inte varit i närheten av.

I förra veckan meddelade Easyjet att de startar en linje mellan Arlanda och Milano. Det brittiska flygbolaget, som just nu oroar sig för vad den kommande brexit ska medföra för flygandet, har därmed tagit ett tydligt kliv in i Sverige. Tidigare i år lanserades trafik från London till Östersund och mellan Lyon och Arlanda. Med den enda tidigare rutten, till Geneve, blir Milano flygbolagets fjärde linje till och från Sverige.

Men det är inte bara Easyjet som har Stockholm i fokus. Nyligen meddelade Transavia, lågkostnadsenheten inom Air France/KLM att de startar två linjer från Arlanda, till Eindhoven och München. I samma veva annonserade brittiska Monarch Airlines att de är på väg in med tre linjer; Luton, Manchester och Birmingham. Samtliga har alltså valt Arlanda och inte Skavsta, Västerås eller Örebro som tidigare varit de flygplatser som lockat lågkostnadsbolagen. I det fallet har WOW Air bestämt sig för att flytta trafiken till Arlanda och Vueling har hela tiden varit på flygplatsen.

– Vi arbetar hårt för att attrahera även lågkostnadsbolagen och i takt med att de lockar nya kundgrupper som blir det viktigt för dem att flyga på de stora flygplatserna. Vi har också en otroligt bra prisnivå som ligger en bra bit under till exempel Kastrup och det hjälper till, säger Elisabeth Axtelius, direktör för Swedavia Aviation Business till Flygtorget.

De sju destinationer som de tre bolagen på sikt drar igång är inte enbart linjer där de är ensamma. Easyjet möter SAS på Milano, dock två olika flygplatser eftersom SAS flyger till Linate och Easyjet på Malpensa. Monarch blir ensamma på Luton och Birmingham men möter både SAS och Norwegian på Manchester. Transavia å sin sida flyger i konkurrens med SAS, Lufthansa och Norwegian på München men är ensamma på Eindhoven.

– Det finns utrymme för trafik också på de linjer som nu får ytterligare en aktör. Milano till exempel har mycket transitpassagerare trots de dagliga direktflygningarna dit.

Det är ännu inte helt klart vilka terminaler som de tre flygbolagen ska använda. Easyjet stannar troligen kvar på terminal två. Arlanda har ingen så kallad lågpristerminal, liknande CPH GO på Kastrup och det finns heller inga planer på en sådan. Eventuellt kan någon form av enkklare produkt i de befintliga terminalerna vara en väg att gå men uppenbarligen är de tre flygbolagen nöjda med de incentivprogram och den prisnivå som Swedavia har. Att tre lågkostnadsflygbolag nu satsar på Arlanda bör också en gång för alla begrava tankarna på en lågkostnadsflygplats på Ärna i Uppsala. Bland andra Easyjet var ett av de bolag som fanns med i de planerna.

I dagsläget är det enbart Ryanair och Wizz Air som inte använder Arlanda utan ligger kvar på Skavsta.

– Vi för kontinuerliga diskussioner även med dem och framför allt Wizz Air har ett antal destinationer i östra Europa som Arlanda saknar. Framgång brukar ju föda mer framgång så på sikt kanske även de flygbolagen hittar fram till Arlanda.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Du har helt fel.
Skrivet av sv Långbänken, 2016-10-16 20:18:01
Lågkostnadsbolag är den rätta benämningen, enligt de själva. Lägre kostnader jämfört med traditionella nätverksbolag, samt för resenärerna.
Det är ju inte alltid det är lägsta pris.
Sluta att märka ord.
Anmäl inlägget
Ändra språket redaktören!
Skrivet av Långbänken, 2016-10-16 08:41:29
Sluta att skriva lågkostnadsbolag. Ni har ju ingen fullständig bild av kostnaderna i dessa bolag. Det som däremot är känt är deras prisbild. Använd då den korrekta benämningen: Lågprisbolag
Anmäl inlägget
Satsa allt på Arlanda!
Skrivet av Anonym , 2016-10-13 16:10:00
Stockholm behöver bara 1 storflygplats, Arlanda! Först då kan man konkurrera med Kastrup och Gardemoen.
Anmäl inlägget
Priser
Skrivet av Revisorn, 2016-10-12 18:28:40
Betalar alla bolag samma avgifter på Arlanda? Eller är det individuell prissättning? Tycker alla ska ha samma förutsättningar att konkurrera på.
Anmäl inlägget
Inte DY,
Skrivet av TillPeter&LCC, 2016-10-12 16:57:26
Nej, menade att man likt CPH GO ställer andra bolag än just dy på en sådan terminal.
T.ex Transavia, Easyjet, Monarch osv.

Är av uppfattningen att Norwegian inte är ett lågkostnadsbolag likt Easyjet, Ryan, Transavia, Wizz m.m.
Säger inte att DY inte är ett premiumbolag men ändå snäppet över dessa.
Anmäl inlägget
T2
Skrivet av Peter, 2016-10-12 15:58:45
T2 e inte stor nog att hantera DY
Anmäl inlägget
Norwegian
Skrivet av LCC, 2016-10-12 15:57:34
Det här är ju kanske inte någon nyhet, eller?? Både Norwegian och Air Berlin är lågkostnadsbolag och mycket stora på Arlanda sedan länge. Om man flyttar alla lågkostnadsbolag inkl Norwegian till terminal 2 får de inte plats. Korkat!!
Anmäl inlägget
Gör om tvåan.
Skrivet av Bra där, 2016-10-12 13:46:26
Kul med nya bolag även om det är lågkostnadsbolag.
Man borde göra om tvåan till en lågpristerminal och flytta över de övriga bolagen till femman.
Helt orimligt avstånd mellan femman och tvåan vid transfer.
Anmäl inlägget
Fel
Skrivet av Host, 2016-10-12 12:28:06
Det största lågprisbolaget har ni glömt. Nortrans, eller nej Norwegian.
Anmäl inlägget
Örebro?
Skrivet av Koll?, 2016-10-12 11:27:12
Sen när har Örebro lockat lågprisbolag ??
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev