Skriv ut  

Norwegian får stöd av amerikanskt flygbolag

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 28 oktober 2016
Snart tre år utan amerikanskt tillstånd. Norwegian väntar fortfarande och nu börjar de amerikanska flygbolagen att reagera. Dels ger de Norwegian sitt stöd, dels oroar de sig för att få egna problem med europeiska myndigheter.

JetBlue
JetBlue

Det finns inga lagliga hinder från att godkänna ansökan från Norwegian Air International om trafik på USA.

Det meddelade amerikanska DOT, Department of Transportation i april i år, efter drygt två års beredning av ärendet. De flesta tolkade det som ett första steg mot att ge Norwegian permanenta trafiktillstånd på USA. Men sedan dess har det återigen varit tyst från DOT.

Det har nu fått det amerikanska flygbolaget Jet Blue att reagera. Flygbolaget är det femte största i USA och har en lågkostnadsprofil. I dagsläget består linjenätet av inrikestrafik och kortare regionala utrikeslinjer till bland annat Mexiko och Kuba. Men i framtidsplanerna finns också transatlantisk trafik och det är det som gör att flygbolaget nu dels ger Norwegian sitt stöd, dels menar att det sätt som DOT hanterar saken kastar ”ett ofördelaktigt ljus” på amerikansk myndighetsutövning.

Det är James Hnat, vd för Jet Blue som nu tar upp frågan offentligt. Han väljer att lägga den på den principiellt viktiga nivån och samarbetet mellan USA och EU inom ramen för Open Sky. Allt fler experter har också sett det som att förhalandet av Norwegians ansökan i grund och botten är ett brott mot det avtalet och i och med det mot internationell lag. Om det fortsätter kan det bli ett bakslag för amerikanska flygbolag, menar James Hnat.

– En dag kommer vi att söka trafiktillstånd från flygmyndigheterna i EU för en transatlantisk linje. Då kanske vi möter samma behandling och förseningar.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sanity arrives
Skrivet av Johan, 2016-10-30 18:42:10
Denna groteska korrusjonsskandal, kommer nu till ett slut! JetBlue visar vägen.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev