Skriv ut  

Boeing T-X gör sin första testflygning

Flygnyheter, Andreas Jemn, den 21 december 2016
Saab och Boeings T-X flög för första gången i går. Planet startade från Boeings testbas utanför St Louis för en knapp timmes provflygning. Målet är att T-X ska ersätta det föråldrade Northrop T-38 som skolflygplan i det amerikanska flygvapnet.

Boeing T-X
Boeing T-X

Under den 55 minuter långa flygningen över St Louis flög testpiloten Steven Schmidt i framsits och chefspiloten för flygvapenprogrammet  Dan Draeger i baksits.

- Jag har varit med i teamet från början och det var spännande att få vara den första att testflyga T-X, säger Steven Schmidt. Flygplanet mötte alla förväntningar, det är väl utformat och är lätt att manövrera. Cockpit är rymlig och lätt att justera så att man enkelt kan nå instrument och reglage.

Boeing T-X
Boeing T-X

Det amerikanska flygvapnet har ännu inte utsett en ersättare till T-38an. Men ledande personer har flera gånger antytt att det är nära ett beslut nu. Då vill Saab och Boeing i sitt nya samarbete vara en av de som konkurrerar om det värdefulla kontraktet.

T-38an har utbildat amerikanska stridspiloter i 60 år. Planet börjar bli föråldrat och räcker inte till för att motsvara dagens krav. Bland annat de nya F22 och F35 är alldeles för avancerade för att T-38an ska ge de blivande piloterna rätt utbildning.

Flera tillverkare har varit med och presenterat alternativ för det amerikanska flygvapnet. Lockheed Martin, Korean Airspace Industries, Northrop Grumman and Textron Airland har alla visat ambition om att vara med.

Saab har visat att svensk ingenjörskonst är att räkna med. Tillsammans med Boeing har de nu med T-X provflygning satt ribban.

- Det var en lugn flygning och ett lyckat testuppdrag. Jag hade bra vy under hela flygningen från instruktörens säte, vilket ofta är ett av de viktigare kriterierna för ett skolflygplan, säger Sam Draeger från US Air Force.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kan T-X säljas till andra länder?
Skrivet av US of America , 2016-12-21 13:30:02
Är det bara aktuellt att sälja flygplanet till USA?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev