Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Kraftig passagerarökning på Swedavias flygplatser

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 januari 2017
I det närmaste 40 miljoner passagerare. Så många reste via Swedavias tio flygplatser i Sverige under förra året. Det är en ökning på 2 miljoner jämfört med förra året.

Det har varit ett rekordartat år för de tio flygplatser som ägs av Swedavia. Sju av flygplatserna har satt nya rekord i antal passagerare och tillsammans är Swedavia nu snubblande nära drömgränsen 40 miljoner resenärer. I särklass störst är naturligtvis Arlanda som även den är nära en drömgräns, 25 miljoner passagerare. Det innebär att prognosen 40 miljoner år 2038 troligen är i underkant. Det är sjätte året i rad som det blir rekord och innebär att Arlanda har ökat med 7,6 miljoner sedan 2010.
 
Swedavia
Swedavias flygplatser

– Stockholm Arlanda Airport är ett mycket viktigt nav för tillgängligheten inom samt till och från Sverige. Under 2016 fick vi flera nya internationella direktlinjer och har nu fått 15 nya på tre år. Vi fick också klart med flera intressanta satsningar av internationella lågkostnadsbolag. Det här stärker oss i vårt stora pågående arbete med att öka flygplatskapaciteten ytterligare, säger Lena Rökaas. tf flygplatsdirektör och chef Operations på Stockholm Arlanda Airport.

Vid sidan av Arlanda har också Kiruna, Visby och Åre-Östersund ökat kraftigt, sju procent upp på samtliga de tre flygplatserna.

– Det är väldigt roligt att resandet fortsätter att öka så kraftigt. Ökningen visar också på nödvändigheten av vår pågående satsning för att öka kapaciteten på våra flygplatser, säger Jonas Abrahamsson, vd för Swedavia.

De nya siffrorna för Landvetter gör att flygplatsen etablerar sig som den fjärde största i Norden efter de fyra huvudstäderna. Närmast efter kommer Bergen där siffrorna för året ännu inte är klara men som haft en mindre nedgång under året. I Göteborg är linjen till London en stark motor i ökningen på utrikes. Trots att SAS kastade in handduken förra året, så finns idag sex dagliga avgångar till alla de tre flygplatserna i London med British Airways, Norwegian och Ryanair. Sammanlagt reste 700 000 passagerare till London vilket alltså är drygt 10 procent av det totala antalet resenärer på Landvetter.

– Det känns fantastiskt med den här tillväxten och vi räknar med att passera 6,5 miljoner resenärer under 2017. Vi är stolta över den stora ökningen av resande till europeiska destinationer. Ökningen till London är exempelvis ytterligare 15 procent utöver de 60 procent som vi ökade under 2015, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sådär
Skrivet av Gh, 2017-01-10 10:21:10
Kraftig ökning var väl att ta i vissa visar en blygsam ökning.
Eväl bara Swedavias kelgris som visar stor ökning i pax
Anmäl inlägget
Norden består
Skrivet av Trött, 2017-01-09 21:31:31
väl av fem huvudstäder eller........
Anmäl inlägget
Landvetter
Skrivet av Anonym , 2017-01-09 20:10:01
En 2a rullbana på Landvetter borde byggas inom en snar framtid.
Anmäl inlägget
???
Skrivet av Fritz Klyka., 2017-01-09 14:40:34
Landvetter fjärde största i Norden efter de fyra huvudstäderna? Inte femte största då?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
FMV
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev