Skriv ut  

Största flygbolaget i Europa

Notiser, Anders Carlsson, den 12 januari 2017
Lufthansa har nu abdikerat från titeln som Europas största flygbolag. Istället är det Ryanair som klättrat i topp med sammanlagt 117 miljoner passagerare förra året.

I princip samtliga flygbolag i Europa har flugit fler passagerare än någonsin under förra året. Men ingen, varken de traditionella nätverksbolagen eller lågkostnadsbolagen, flyger så många som Ryanair. Det blev plus 15 procent förra året och sammanlagt 117 miljoner passagerare ombord.

Det gör att Ryanair nu kan titulera sig Europas största flygbolag när det gäller antalet passagerare. Konkurrenten på det området, Lufthansa, ökade med 1,8 procent och flög sammanlagt 109,7 miljoner passagerare. Lufthansagruppen är dock fortfarande det flygbolag i Europa som omsätter mest, bland annat för att flygbolaget fortfarande driver egen catering- och serviceverksamheter.

Samtidigt snabbar Lufthansa på utvecklingen av Eurowings, den egna lågkostnadsenheten som har som främst uppgift att konkurrera med Ryanair. Den vilar på delar av tidigare Germanwings, Air Berlin och numera helägda Brussels Airlines.

I den stenhårda konkurrensen på kort- och medeldistans i Europa håller fortfarande de stora flygbolagen emot: IAG transporterade ganska precis 100 miljoner passagerare, KLM/Air France 93,4 miljoner men hack i häl finns sedan Easyjet med 74,5 miljoner, Norwegian med 29 miljoner och Wizz med 22,7 miljoner passagerare förra året. Wizz hade även den överlägset största ökningen, upp 19 procent jämfört med året innan.

SAS håller ställningarna och ökade även de. Tack vare en rekordmånad i december med 2,1 miljoner passagerare stannade det sammanlagda antalet resenärer under 2016 på 29,4 miljoner.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev