Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Fem flygplatser får remote tower

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 6 februari 2017
Enligt planerna ska avtalen vara klara i mars. Sedan kan arbetet börja på att överföra flygledningen från fem statliga flygplatser till ett remote center vid Arlanda.

Den 15 februari inviger LFV en ny och utbyggd kontrollcentral för fjärrstyrning av flygplatser i Sundsvall. Det är de ursprungliga lokalerna som nu varit i drift sedan 21 april 2015 som byggts ut för att kunna fjärrstyra också Sundsvall och på sikt Linköpings flygplatser.

Samtidigt har arbetet på att ansluta ytterligare flygplatser till systemet med Remote Tower tagit ytterligare steg vidare. Det är den fem flygplatserna inom Swedavia; Kiruna, Umeå, Östersund-Åre, Visby och Malmö som står på tur. De förhandlingar mellan Swedavia och LFV som pågått en längre tid har kommit in i ett avgörande skedeoch enligt planerna ska ett avtal kunna vara undertecknat under mars månad. 

- Ambitionen är att en anslutning ska vara klar under år 2020, säger Olle Sundin, generaldirektör på LFV till Flygtorget.

Det innebär i så fall att de cirka 55 flygledarna som idag arbetar vid de fem flygplatserna flyttas, inte till den utbyggda anläggningen i Sundsvall, utan till Arlanda. Av allt att döma är det där den kommande kontrollcentralen för de fem statliga flygplatserna ska placeras. Där finns redan betydande resurser och en stor ATCC vilket ger synergier och samarbetsmöjligheter om en kontrollcentral för remote tower installeras. 

Det faktum att Luleå och Ronneby inte är med bland de som nu är aktuella att fjärrstyras, beror på att de också har militär flygtrafik. Försvarsmakten har ännu inte kommit till beslut om fjärrstyrd flygledning men ”följer noga med i utvecklingen”, enligt Olle Sundin.

Något som kan påskynda införandet av fjärrstyrning är bland annat det faktum att någon eller några av de fem aktuella flygplatserna inom en snar framtid behöver ett nytt flygledartorn. Med remote tower är det en betydande investering som inte behöver göras.

Med ytterligare fem flygplatser fjärrstyrda, förstärks Sveriges ledande position i världen när det gäller remote tower.  Sedan förra året har också SAAB och LFV ett gemensamt bolag med uppgift att sälja tekniken utomlands. Bland annat har Avinor i Norge inlett arbetet på att samla 15 flygplatser, främst i norra Norge i en stor fjärrkontrollcentral i Bodö. Det finns även ytterligare ett antal länder där utvecklingen går åt samma håll. 

Kommentera artikeln
Det finns 23 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Sluta leka affär
Skrivet av Bertil, 2017-02-10 13:33:59
@Taxpayer,
Du har så rätt. Tänk om de staliga verken kunde sluta leka afför.
Anmäl inlägget
Remote center av vem?
Skrivet av Taxpayer, 2017-02-09 14:00:08
Tycker inte att LFV som statligt "affärsdrivande " verk skall ingå kommersiella utvecklingsavtal med privata aktörer. Ägaren-staten nämner i regleringsbrevet för 2017, inget om utveckling av RTS i samklang med privata aktörer. LFV skall därför tillhandahålla kärnverksamhet/flygtrafikledning enroute och inget annat. Det är sedan upp till varje flygplatsägare att avgöra/upphandla vem som ska utföra tjänsten för lokal trafikledning.
Anmäl inlägget
Chefsfloskler
Skrivet av Rörmokaren, 2017-02-08 22:00:14
"Vi ska möta framtiden", "nya tider"="jag klarar inte av att tänka själv", "jag håller med chefen för jag är rädd om mitt jobb".
Anmäl inlägget
Ja-sägare
Skrivet av Anders, 2017-02-08 11:30:12
Samma "chefskramare" som höll med Allard i tid och otid kommer att hålla med Olle. Tröttsamt med ja-sägare i kubik som finns i Norrköping. Inga i Norrköping eller småchefer runt om i landet vågar säga något. Varför har vi alltid en sådan rädsla inom LFV?! Tråkigt.
Anmäl inlägget
Remote Tower
Skrivet av SIXTEN, 2017-02-08 08:25:07
Vad är bakgrunden till detta? Antagligen pengar.pengar,pengar som inte ser något annat hos Olle Sundin. Var tar Flygsäkerheter, Regulariteten och Flygledarna vägen? Tror man sig kunna sälja systemet utomlands, Europa = Ja vissa mindre flygplatser. Asien/Indien= Knappast. USA=nej definitivt nej. Vart går gränsen för all kostnadsjakt!
Anmäl inlägget
Politiker, ta nu ett ansvar...
Skrivet av Richard , 2017-02-07 18:27:49
och häv Swedavias inlåsning. Låt Swedavias flygplatser upphandla flygledningen i konkurrens och få möjligheten att få ACR som leverantör. Vilket lyft det skulle bli för både Swedavia, flygbolagen som trafikerar dessa flygplatser och för flygledarna på orterna. LFV borde börja montera ner sin gamla låda. LFV är bara dyrt, förlegat och segt.
Anmäl inlägget
Frösön
Skrivet av P, 2017-02-07 11:57:20
Annars finns det ju redan en modern kontrollcentral på tidigare F4....
Anmäl inlägget
Chefens ja-sägare
Skrivet av Ernst, 2017-02-07 11:30:21
Ny teknik är inte bra för att den är ny... Tycker vi flygledare borde ena oss mot något som är helt absurt. De flesta är det men en och annan som inte klarar av att inte hålla med chefen finns alltid. Dom är rätt jobbiga men inte så många som väl är. Till en början, ni fem drabbade torn, ta saken i egna händer. Tillsammans!
Anmäl inlägget
Nya tider
Skrivet av Stot FL, 2017-02-07 10:35:31
Tänk vad mycket kritik som dyker upp när man genomför ett paradigmskifte. Vänj er vid att fjärrstyrda torn redan är här. Det kommer inte behövas 55 flygledare när de utvalda flygplatserna är klara för RTS. Ca 30 % blir överflödiga. ACR kan inte konkurrera eftersom de har sugit ut de gottaste ur gammal metodik och inte satsat en spänn på utveckling. Dyrt i längden för de flygplatser som är deras kunder. Kortsiktig strategi.
Anmäl inlägget
Har Försvarsmakten inget att säga till om på Visby
Skrivet av Bertil, 2017-02-06 23:20:46
Hur kan man tillåta sej att avveckla FL på Visby som har fått ökad militär strategisk betydelse.
Anmäl inlägget
Alla ägg i samma korg
Skrivet av Lars, 2017-02-06 22:16:47
Är det bara jag som tycker att det låter ganska dumt att ha ett system där man kan få stora bekymmer pga ett enda isolerat problem på en plats som dock kommer beröra väldigt många platser samtidigt. Scenario, det blir tekniskt problem så remote tower kan inte kommunicera med ankommande flygplan. De får lov att åka till alternativ flygplatsen. Alternativ flygplatsen har också remote tower och har så klart drabbats av samma tekniska problem. Vad gör man då?!?
Anmäl inlägget
Bakåtsträvare...
Skrivet av Flygfan, 2017-02-06 20:42:15
Jag tror inte alla Sveriges flygledare har lust/ möjlighet att flytta till Norrland... Stockholm eller någonstans i södra Sverige bör nog vara en bra position för nästa central. Kul att Sverige/Saab/LFV styr utvecklingen.
Anmäl inlägget
Fiasko
Skrivet av Realist, 2017-02-06 19:08:41
Alla som tittar på tekniken och lyssnar när projektledningen presenterar sina storslagna visioner tycker att detta nya och spännande tilltag är fantastiskt.

Alla som är insatta i flygledning på de berörda flygplatserna skakar på huvudet och ser en dyster framtid. Att lösa uppgiften på bästa möjliga sätt verkar inte längre vara en prioritet. Vilka kommer att få betala priset för detta fiasko?
Anmäl inlägget
Stockholm suck
Skrivet av Gh, 2017-02-06 18:21:14
Kan hålla med där varför skall jobben hamna i Stockholm återigen, detta skapar bara med centralisering där och Norrland tappar.
Anmäl inlägget
Så töntigt
Skrivet av Tönten, 2017-02-06 16:48:29
Ja Sverige får åter utmärka sig att vi är värst på något!
Man tar sig för pannan.
Anmäl inlägget
Motsägelsefullt
Skrivet av Ulla, 2017-02-06 15:59:10
I SAS frågan motsätter sig regeringen att man flyttar ut verksamhet. I RTS frågan är man istället för stora flyttar som ekonomiskt skadar de flygplatsorter som drabbas.

Vem ska ersätta kommunerna för de förlorade årsintäkterna. Vilken flygplats kan räkna hem en investering på åtskilliga miljoner för att sen riskera att betala högre årskostnader för tjänsterna.

Bara politiker som tror att detta blir billigare. När ska politiker lära sig matematik och börja ta ansvar?
Anmäl inlägget
Finns ingen rimlighet i detta
Skrivet av Lennart, 2017-02-06 15:12:57
Det är omodernt och väldigt osunt att inte tillåta statens flygplatser att kunna upphandla flygtrafikledningen i konkurrens. Det har visat sig att det finns andra aktörer än LFV som kan driva tjänsterna både billigare och effektivare.

Flygbolag och flygplatser bör göra uppror mot stater som vill skydda sin egen industri. Protektionism är inte sunt för någon och bara kostnadsdrivande.

RTS kommer att driva upp kostnaderna för flygledning till orimliga nivåer och då är det för sent.
Anmäl inlägget
Låt Swedavia anlita ACR så är problemen lösta
Skrivet av Wilhelm, 2017-02-06 14:46:51
ACR har sedan 2011 levererat cirka 30-40 % lägre kostnader till de flygplatser som hittills fått upphandla flygtrafiktjänster i konkurrens. Några av landets partier ville dock inte ge denna förmån till Swedavia och Försvarsmakten. Istället vill sittande regering nu tvinga flygledare med familjer att flytta ifall flygledarna vill behålla sina yrken. Varför inte istället tillåta Swedavias flygplatser att komma åt besparingar och säkrare flygledning genom upphandlingar.
Anmäl inlägget
Varför inte vält privata alternativ
Skrivet av Robert, 2017-02-06 14:37:35
Märkligt hur staten medvetet vilseleder både marknad och oss skattebetalare. Varför ska kommuner ute i landet acceptera att staten, utan att titta på alternativ, tvinga högavlönade yrkesgrupper att flytta. Kommuner riskerar förlora stora skatteintäkter i framtiden.
14 flygplatser i landet och dess kommuner kan inte ha fel när det valt en annan leverantör än LFV/SAAB. Dessa flygplatser och ägare har tillsammans sparat åtskilliga 10-tals miljoner årligen och flygledarna arbetar kvar i tornen.
Anmäl inlägget
Bromma då?
Skrivet av Ture, 2017-02-06 14:34:39
Bromma borde väl kunna köras från Arlanda?
Anmäl inlägget
Låter bra men under ytan pyr det
Skrivet av Invigd, 2017-02-06 13:39:37
Det här är långt ifrån färdigt. Ett oerhört risktagande som inte på långa vägar är färdigutrett. En sak att köra remote på flyplatser ingen behöver, en annan i vad som klassas som stommen för en fungerande infrastruktur. Vi får se hur länge det tar innan ägarna tar LFV i örat och rättar in dem i ledet igen.
Anmäl inlägget
ACR's syn på det hela
Skrivet av Ace, 2017-02-06 10:44:23
http://www.acr-sweden.se/argumentation-mot-rtsfjarrstyrda-torn/
Anmäl inlägget
Till Sundsvall
Skrivet av Republiken Norrland, 2017-02-06 10:24:26
Givetvis borde inte Stockholm få detta utan det borde om det skall flyttas gå till Sundsvall.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev