Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Norwegian ska rädda Gardermoen?

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 15 februari 2017
Oslo Airport är på väg att bli omkörd av Arlanda och frågorna hopar sig om hur flygplatsen ska utvecklas. Nu vill Norwegian göra Oslo till hub för trafiken från Asien – om det blir ett nytt avtal med Ryssland.

Det kan i så fall innebära att Arlanda inte får den hub för trafiken österut som Björn Kjos så många gånger talat om.

Oslo Airport är den näst största av de skandinaviska huvudflygplatserna. Förra året passerade 25 miljoner passagerare flygplatsen och det placerar den mellan Kastrups 29 miljoner och Arlandas 24,7 miljoner hack i häl. Trafiktillväxten har dessutom fortsatt under januari månad i år med 10,9 procent upp jämfört med samma månad förra året.

Trots det finns en oro för Gardermoens framtid. Det är bland annat det faktum att antalet interkontinentala linjer är betydligt färre än i Stockholm och Köpenhamn. Analytiker har påpekat att, den starka inrikestrafiken till trots, så är det Oslo som har den minsta potentialen att locka till sig ny trafik, av de skandinaviska huvudstäderna.

I det läget kan det visa sig att Norwegian blir en räddning.

Det är de omtalade trafikavtalen mellan Skandinavien och Ryssland som det än en gång gäller. Med rötter i 1950-talet ger det bara tillstånd till ett flygbolag från Skandinavien att flyga över Ryssland och framför allt Sibirien som ger den kortaste vägen till länderna i Asien. Norwegian har visserligen nyligen fått tillstånd att flyga linjen Oslo – Bangkok via ryskt luftrum men sedan är det stopp. Det är i sig förklaringen till att Norwegians expansion på långlinjesidan varit helt inriktad på trafik västerut, tvärt emot de tankar som Björn Kjos hade när de första Boeing 787 levererades för snart fyra år sedan.

– Stockholm är en väldigt viktig marknad för oss och kommer att vara the gateway to the east, sa Björn Kjos till Flygtorget redan i september 2013, men det är utveckling som sedan dess mött realiteten i bilaterala luftfartsavtal.

Men nu trycker både Norwegian och norska regeringen på för att de kommande samtalen med Ryssland om just överflygningarna genom den siberiska korridoren. Det kan visa sig att de tre skandinaviska länderna inte alls måste ha en gemensam överenskommelse utan att Norge kan skapa ett eget avtal. Med ett sådant ljusnar framtiden för Oslo Airport betydligt. Björn Kjos talar gärna om de stora trafikströmmar som finns från bland annat Japan och Sydkorea till Europa. Lägg till det faktum att en flygning mellan de länderna och Östkusten i USA är kortare än via Stilla Havet och bilden ljusnar än mer.

– Oslo skulle ha kunnat konkurrera med de stora flygplatserna i mellanöstern. Idag går de stora trafikströmmarna från sydostasien via Mellanöstern till Nordamerika. Men det går fortare att flyga via norra Europa. Jag tror potentialen är enorm, bara se på de stora flygplatserna i Mellanöstern, säger Björn Kjos i en intervju med dn.no.

Det är alltså samma resonemang som tidigare gällt Arlanda och den goda geografiska position som egentligen alla de tre flygplatserna i Helsingfors, Stockholm och Oslo har. Vandaa i Helsingfors har redan utnyttjat den maximalt. Återstår att se vilken av de två återstående som blir nästa att göra det.

– Oslo eller Stockholm, för den delen. Den som satsar kommer att få till det, säger Björn Kjos till dn.no.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Redde?
Skrivet av Jon, 2017-02-17 18:53:13
Redde Gardermoen fra hva da? Den har vært norden nest største i årevis, og kommer til å fortsatt være det framover.
Anmäl inlägget
Soppa pris
Skrivet av Oljeshejk, 2017-02-16 02:03:08
Anledningen att så många väljer att flyga från Sydostasien till Nordamerika via Mellanöstern har så klart inget att göra med hur mycket Mellanöstern bolagen behöver betala för soppa på hemmaplan och kan lägga mellanskillnaden på service+biljettpris... Självklart kommer alla vilja flyga Norwegian i stället för att det går lite fortare.
Anmäl inlägget
Felaktigt
Skrivet av Anomumin, 2017-02-15 17:44:31
"Vandaa" i Helsingfors? Var är det?
Anmäl inlägget
Bruk av desimaler..
Skrivet av baggen, 2017-02-15 11:55:24
Nå var tallene for Oslo Lufthavn 25,8mil, Arlanda 24,7 mil i 2016 (Ikke 25 og 24.7)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev