Skriv ut  

Swedavia gör utdelningen trots halverad vinst

Notiser, Anders Carlsson, den 15 februari 2017
Halverad vinst. Det visar siffrorna från Swedavia för förra året. Trots det genomförs utdelning till aktieägarna, det vill säga staten, på 143 miljoner kronor.

Det var sammanlagt 39,5 miljoner passagerare som passerade genom Swedavias tio flygplatser under förra året. Det är nästa två miljoner fler än de 37,6 miljoner som räknades in 2015. Även omsättningen ökade, från 5 5 416 miljoner till 5 546 miljoner, bland annat tack vare engångsintäkter från fastighetsförsäljningar, bland annat Säve Flygplats.

Men trots det halverades vinsten för 2016.

– Den kraftiga passagerartillväxten fortsätter och vi går nu in i en fas med stora investeringar för att öka våra flygplatsers framtida kapacitet. Det handlar om mer än en fördubbling av vår investeringstakt, säger Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef för Swedavia i ett uttalande.

Trots den kraftigt minskade vinsten genomför styrelsen en utdelning till ägarna och har föreslagit summan 143 miljoner, en summa som kan jämföras med utdelningen 2015 som landade på 232 miljoner kronor.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Swedavia för Sveriges bästa?
Skrivet av Daniel, 2017-02-15 10:19:34
Swedavia borde ta över och driva samtliga trafikflygplatser i Sverige. Staten har som det är i dag plockat russinen ur kakan och slängt det man inte tror sig kunna tjäna pengar på till redan utsatta regioner och kommuner
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev