Skriv ut  

Investeringar ska lyfta Kiruna Airport

Notiser, Anders Carlsson, den 21 februari 2017
Det är trångt på Kiruna flygplats. Senaste utbyggnaden skedde 1984 och nu har verksamheten slagit i taket. Swedavia satsar därför 130 miljoner på att modernisera flygplatsen.

Kiruna är landets nordligaste flygplats och invigdes 1959. Liksom på övriga flygplatser märks ett ökande antal passagerare. Förra året passerade 260 000 resenärer flygplatsen och det är en uppgång med 50 000 de senaste tio åren. Det gör att utrymmena på flygplatsen inte räcker till, särskilt inte när flera flygplan ankommer samtidigt.  Därför satsar Swedavia nu 130 miljoner på att bygga ut och modernisera flygplatsen, något som inte gjorts sedan 1980-talet.

I första hand är det terminalytorna som ska byggas ut men även verksamheten utanför själva flygplatsen är i fokus. Kiruna genomgår ju en stor stadsomvandling där bland annat järnvägen dras om.  Det kan göra att flygplatsen på sikt får anslutning till järnvägen och även ett hotell. 



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Inget tåg
Skrivet av Tailwind, 2017-02-21 19:29:47
Höghastighetståg?? Tror nog flyget är det enda rimliga i norra Sverige, de vill nog ta sig ner och upp snabbt och höghastighetståg skulle nog ta 7-8 timmar och kosta typ 1000 miljarder.
Anmäl inlägget
Montera ner tornet.....
Skrivet av Jonas, 2017-02-21 09:14:25
och sälj inventarierna, koppartråden mm. Då minskar vi investeringskostnaden och det gynnar oss skattebetalare. Eller lägg ner flygplatsen och satsa istället på höghastighetståg.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev