Skriv ut  

Tio nya långlinjer med Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 23 februari 2017
En ny flygplats i USA och tio linjer över Atlanten. Det står på programmet när Norwegian på allvar sätter in de nya B737MAX på kortare långlinjeflygningar.

Norwegian 737 Max
Norwegian 737 Max

Det politiska klimatet I USA och en stundande brexit verkar inte påverka efterfrågan på flygresor över Atlanten. I en ny analys av trafiken mellan Europa och USA visade det sig att de stora traditionella flygbolagen ligger kvar på samma kapacitet som tidigare, räknat i antalet stolar. Istället är det hos Air Berlin, plus 57 procent och Norwegian plus 42 procent, som tillväxten sker.
        
Men det var en analys gjord innan dagens besked från Norwegian: Tio nya linjer mellan USA och Europa.
        
Det är de nya Boeing 737MAX som ska göra jobbet, den första levereras i maj och sammantaget fasas sedan ytterligare fem MAX-maskiner in under året. De placeras alla i Norwegian Air International som nyligen fick tillstånd av de amerikanska myndigheterna och alltså kan flyga den transatlantiska trafiken.
        
Det blir dock inga linjer till Skandinavien utan det är till Storbritannien och Irland som det nya linjenätet dras: Belfast i Nordirland, Edinburgh i Skottland samt Dublin, Cork och Shannon på Irland.
– Vi är väldigt glada över att lansera tio nya transatlantiska linjer. Vi vill rikta ett stort tack till myndigheter, konsumentorganisationer, politiker och flygplatser och turistorganisationer som stöttat vårt EU-bolags USA-ansökan och rätten att erbjuda transatlantiska flygningar till ett lågt pris, säger Norwegians koncernchef Björn Kjos i ett uttalande.
Den nya generationen långlinjer från USA till Skandinavien får av allt att döma vänta till dess att flottan av B737MAX byggts upp. Under 2018 påbörjas även leveransen av Airbus A321LR.

Ytterligare en nyhet är att Norwegian öppnar en ny bas i USA. Vid sidan av Stewart International Airport norr om New York och T F Green Airport söder om Boston, tillkommer nu Bradley International Airport norr om Hartford i Connecticut. Det gör att Norwegian byggt upp en serie baser utspridda mellan Boston och New York, varifrån den nya flottan av Boeing737MAX kan operera från. De kompletterar sedan den tyngre trafiken med Dreamliners på JFK och Logan Airport.

De sex första Boeing 737MAX8 ingår i den order på 100 flygplan som Norwegian gjorde för ett par år sedan och som man idag är launch-customer på.  Den tar 162 passagerare i ett standardutförande med två klasser, 150 + 12 och har en maximal räckvidd på cirka 6 500 kilometer. Enligt Boeing minskas CO2-utsläppen med 14 procent och flygplanen är försedda med Boeings nya split-tip winglets.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bränsleförbrukning
Skrivet av Boeing, 2017-02-24 16:38:26
@Lasse11 Är det bara du som känner till detta.
I så fall kanske du borde kontakta Norwegian.
För de känner väl inte till detta.............
Anmäl inlägget
Källa
Skrivet av sv Lasse, 2017-02-24 16:31:34
på det. Tack!
Anmäl inlägget
737max .bränsleförbrukning över spec
Skrivet av Lasse11, 2017-02-24 13:46:30
Då bränsleförbrukningen för 737max ligger ca 4% över spec, kommer inte Norwegian att klara dessa linjer (om dom inte minskar pax antal)
Anmäl inlägget
Not så ny
Skrivet av @ABC, 2017-02-24 13:28:42
Nya skärmar och nya motorer. Det mesta annat skiljer det inte så mycket. Du lär bli besviken om du försöker gambla pengar på tekniska förseningar.
Anmäl inlägget
@Roger
Skrivet av ABC, 2017-02-24 00:11:06
Du undrar när den startar!? Det gäller Norwegian så förmodligen kraftigt försenad. En ny flygplanstyp har de också, det bådar gott.... för alla förseningsadvokater som redan äter sig feta på en del av ersättningarna de tvingas betala ut.
Anmäl inlägget
Kiruna - London
Skrivet av Roger, 2017-02-23 21:13:06
som Kjos nämner till Norran.se, när startar den?
Anmäl inlägget
Norwegian
Skrivet av Masse, 2017-02-23 16:11:33
Heja Norwegian. Mycket intressant med dessa nya linjer. Synd bara att Skandinavien får vänta ytterligare på att se 737MAX8 flygandes på våra flygplatser.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev