Skriv ut  

Sheremetyevo ny konkurrent till Arlanda

Notiser, Anders Carlsson, den 24 februari 2017
Att dra till sig mer av flygtrafiken mellan Asien och Europa är en ambition för bland andra Arlanda. Nu ger sig också en av flygplatserna i Moskva, Sheremetyevo, in i den kampen.

Den internationella flygtrafiken växer snabbast i Asien. I förlängningen av det räknar många av de europeiska flygplatserna med att förr eller senare ska det öka trafikströmmarna från öster än mer. De tre stora i Mellanöstern har lyckats dra till sig en del av den trafiken tillsammans med bland andra Helsingfors. Även Arlanda arbetar efter principen att det är kortare väg att flyga från de norra delarna av Asien till östra USA via Stockholm än tvärs över Stilla Havet. Med preclearence ökar möjligheterna för Stockholm att bli en viktig hubb.

Men det finns fler med liknande ambitioner. Sheremetyevo, den största av de ryska flygplatserna med cirka 32 miljoner passagerare och hemmabas för Aeroflot, satsar hårt på att bli ”världens största passagerarhub”. Det är läget mellan Asien och Europa som sporrar planerna. Rivstarten är tänkt att bli 2018 när Ryssland är värld för fotbolls-VM.

Men bortsett från de investeringar som krävs, ibland annat en ny terminal och ytterligare en bana, hänger det fortfarande internationella sanktioner mot Ryssland som ett klart hinder mot tillväxtplanerna. Dessutom tänker inte de två andra flygplatserna i Moskva, Domododovo och Vnukovo ges sig i första taget. 



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Glöm Arlanda
Skrivet av Kenneth, 2017-02-25 19:20:58
Arlanda är inget alternativ och kommer ALDRIG att bli det heller. Detta pga av vad jag anser vara inkompetent statsledning oavsett partifärg.
Har man skamset böjt sig för andra sedan slutet av 1940-talet (ca 70 år), vad är det som då säger vi plötsligt skulle vakna upp inom de närmaste 70 åren?
Anmäl inlägget
Arlanda har inte en chans.....
Skrivet av Styrman, 2017-02-24 16:25:06
I Sverige är vi experter på att skapa hinder för tillväxt genom politiska piskor (skatter). Med en svensk flygskatt kommer andra flygplatser växa på Arlandas bekostnad. Med både avgift för preclearence och flygskatt kommer många att välja att flyga från andra flygplatser.
Anmäl inlägget
Moskva
Skrivet av Florida Ilitj Bernadotte, 2017-02-24 11:16:20
Men Moskva är väl ingen konkurrent på tillvida. En 15 miljonersstad med massa annan potential än vad Stockholm har. Stora konkurrenterna är Helsingfors och Köpenhamn.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev