Skriv ut  

Finnair: Försenade leveranser av Airbus A350

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 23 mars 2017
Finnair är just nu i färd med att fasa in de nya A350-maskinerna. Men förseningar i leveranserna påverkar planeringen och nu tvingas flygbolaget att lägga en av långlinjerna på is.

Finnair A350
Finnair Airbus A350

Knappt hade beskedet om att konflikten bland markpersonalen i Finland och fler hotande strejker var avblåst, förrän Finnair var tvungna att lämna ett nytt dystert beslut.  De fortsatta leveransförseningarna av de nya långdistansmaskinerna A350-900 stör nu trafikavvecklingen så mycket att flygbolaget tvingas ställa in flygningar. Det hela har utvecklats sig till en följdreaktion där de försenade flygplanen gör att utbildningen av i första hand piloter inte kan fullföljas och med cirka 15 procent av piloterna på skolbänken går det inte att genomföra flygprogrammet som planerat. 

Ett första försök att komma till rätta med problemet var att hyra in ersättning på wet-leasebasis. Inledningsvis flög HiFly en A340 under två månader på linjen till New York. Sedan var det kollegan i OneWorld som tog över trafiken mellan Helsingfors och Miami med en Airbus A300 under vintern och våren i väntan på att Finnairs kapacitet skulle återställas. 

Det visar sig nu att det inte räckte till och istället för att fortsätta med inhyrda flygplan och besättningar, har man beslutat att helt ställa in trafiken till Miami. Det är hela sommarsäsongen som läggs på is från den 4 maj till den 29 september och stoppar de tre flygningarna i veckan. Dessutom reduceras frekvenserna på sträckan Chicago – Helsingfors när två av turerna i veckan dras in. 

– Vi beklagar de problem som avbrottet i trafiken orsakar för våra kunder och vi gör vårt bästa för att hitta alternativa flygvägar för dem, säger Finnairs vd Juha Järvinen i ett uttalande.

I första hand är det de tre flygbolag som tillsammans med Finnair har ett samarbetsavtal för atlanttrafiken som tar över. Det innebär att Iberia, British Airways och American Airlines är första val för Finnairs passagerare. 

Den första oktober ska trafiken till Miami återupptas och då i egen regi.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

y
Skrivet av y, 2017-03-25 07:59:38
Försenade plan pga?
Anmäl inlägget
AY
Skrivet av Markus, 2017-03-24 09:11:41
Bråda tider för AY. Man ska även (åter)öppna en linje till Sfo i sommar
Anmäl inlägget
LOL
Skrivet av LOL, 2017-03-23 19:27:08
Det var Iberia fast med en A330
Anmäl inlägget
A300?
Skrivet av Lenny, 2017-03-23 15:36:35
Vem var kollegan i Oneworld som satte in en A300?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev