Skriv ut  

Alitalia på väg mot konkurs

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 april 2017
Personalen sa nej. Därmed faller möjligheten att driva igenom de besparingar och återkapitaliseringar som behövs för att rädda Alitalia. Nu pekar det mesta mot att det anrika flygbolaget går i konkurs, i så fall en av de större i den europeiska flygbranschen.

Det har kallats ”Flygbolaget som aldrig går att få ordning på” och Alitalia har en historia kantat av strejker, problem, ekonomiska trångmål och ständigt hotande konkurser. Många trodde att flygbolaget skulle få fast mark under fötterna när Etihadför tre år sedan köpte 49 procent av aktierna men nu är krisen aktuell igen.

I dagarna röstade de drygt 11 000 personer som är anställda i Alitalia om det krispaket som lagts fram. Det är ett rekonstruktionspaket som knådats av både ledningen och facket och blivit betydligt mildare än det första utkastet. Räddningspaketet innehöll trots det, tuffa åtgärder: 980 personer, alltså närmare en tiondel, skulle lämna och den flygande personalen ta en lönesänkning på 8 procent. Det skulle ha frigjort cirka 2 miljarder euro sin en kapitalinjektion i flygbolaget.

Men det var för hårt. När rösterna räknats samman visade det sig att 67 procent av personalen röstat mot förslaget. 

Därmed återstår två möjligheter. Den ena handlar om att flygbolaget placeras i något som kallas ”extraordinär administration”. Det är ungefär som det amerikanska systemet Chapter 11 när företagen skyddas mot långivarnas återkrav för att hinna komma på fötter igen. I princip alla stora amerikanska flygbolag har vandrat den vägen. I Alitalias fall handlar det om en räddningsaktion som inom 180 dagar ska ha presenterat en plan för hur flygbolaget ska överleva. Det kommer med all sannolikhet att innebära stora ekonomiska tillskott från de italienska skattebetalarna, något som EU lär ha åsikter om. 

Den andra möjligheten är konkurs, antingen nu inom en snar framtid eller om den italienska regeringen inte godkänner den räddningsplan som ska fram inom 180 dagar.

Etihad har under de tre åren lagt in stora summor i Alitalia och tänker inte öppna plånboken än en gång. Det har vd James Hogan slagit fast och menar att det 70 år gamla flygbolaget nu löper risk att gå under. Det skulle i så fall vara en av de större flygbolagskonkurserna i Europa sedan Swiss Air och Sabena.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS vårt Alitalia
Skrivet av Magdalena Andersson, 2017-05-01 08:37:33
Vi har vårt Alitalia men vi fortsätter betala för att en klick piloter ska lev lyxliv på vår bekostnad, halvera deras löner så går det runt.
Anmäl inlägget
?
Skrivet av ?, 2017-05-01 03:51:26
Hur många ggr.
I hur många år har man läst om att Alitalia skall konka?
Kanske dax once 4 all then or?!
Anmäl inlägget
Vinst.
Skrivet av Vinstmasin., 2017-04-30 04:37:54
Efter 41år på Alitalia....på70- och 80-talet var pilotöverskottet så stort att en del fick göra PC för att behålla certen. Arbeta där var en belöning) Senare blev de anställda av alitalia Team för att pressa lönerna. Så vinst? Näe. Men vem bryr sig om vi st i statliga bolag.
Anmäl inlägget
@ABC
Skrivet av Niklas, 2017-04-30 03:36:33
Tja, Norwegian kanske? Har upprättat en bas i FCO som skulle vara en long haul men som just nu är short haul. När flygrättigheter krånglar över Ryssland så vore detta ett alternativ. 32 bågar trillar in i år...
Anmäl inlägget
Vilka bolag har kapacitet att ta över marknaden?
Skrivet av ABC, 2017-04-28 15:46:33
Gissar att det blir huggsexa om den italienska marknaden. Vilka bolag förutom Easyjet och Ryanair har kapacitet och intresse?
Anmäl inlägget
AZ
Skrivet av thomas, 2017-04-28 11:50:15
AZ ungefär som SABENA förlust sen 1958 fram till konkursen men ut och strejka dagarna innan konkursen, totalt 0 verklighetsförankring.
Fler bolag kommer följa
Anmäl inlägget
Alitalia
Skrivet av pf, 2017-04-28 05:30:41
Dette var helt ventet för att si det sånn.
Anmäl inlägget
Fusk
Skrivet av H.P, 2017-04-27 23:34:00
AZ kommer inte att överleva. Om de en än gång räddar skinnet denna gång är de dödsdömda i alla fall. Det funkar inte i ett land med sopmaffia, fuskade fotbollslag, Camorran, fusk olivolja och gud vet vad. Spelar ingen roll att de har god mat och bra turism. Gör om gör rätt
Anmäl inlägget
Har Alitalia gjort vinst någongång?
Skrivet av UFO, 2017-04-27 19:13:34
Har Alitalia gjort vinst någongång i historien? Dock har man en snygg målning på sina maskiner men det räcker ju inte..
Anmäl inlägget
Sorgsamt
Skrivet av Gullan Purser&Flygexpert, 2017-04-27 14:18:42
Så synd att om inte vill genom det paket som vi tjejer i SAS kabinen varit igenom.
Min väninna Barbella purser på Alitalia är förtvivlad... de kommer att konka senast söndag. Dom betalar cateringen och bränsle kontant från igår
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev