Skriv ut  

Ronneby flygplats jagar trafik till stor hub

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 4 maj 2017
Linjetrafik till någon av de stora hubbarna i Europa. Det står högt på önskelistan i Blekinge. En ny rapport föreslår Amsterdam eller Frankfurt. Men vem ska flyga och vem ska stå den ekonomiska risken?

Ronneby flygplats
Ronneby flygplats

De regionala flygplatserna runt om i landet har traditionellt haft till uppgift att flyga in passagerare till Stockholm. Resenärer från olika håll i landet på väg utomlands ska i första hand passera Arlanda och det internationella linjenätet där. De senaste åren har dock ett antal mindre flygplatser lockat till sig egna linjer direkt till någon av de större internationella flygplatserna. Bland annat har Linköping trafik till Amsterdam och Köpenhamn, Karlstad och Jönköping till Frankfurt, Örebro till Köpenhamn och Norrköping till München. Men listan på satsningar som inte burit sig är lika lång, nu senast linjen mellan Västerås och Helsingfors.

Nu undersöker Ronneby Airport möjligheten att öka utrikestrafiken vid sidan av chartern. En rapport av konsultföretaget IC Aviation - Rapport förstudie Flyglinje till hubb i Europa från RNB Airport - som kom i dagarna pekar i första hand ut Amsterdam och Frankfurt som lämpliga hubbar. Att en kontinuerligt trafikerad linje till någon av de stora flygplatserna i Europa är bra för en region, finns det siffror som visar på och näringslivet är intresserade. 

Rapportförfattarna är noga med att inte göra några glädjekalkyler. När man kontaktade SAS var det stopp direkt. Att lägga en linje mellan Ronneby och Kastrup är över huvud taget inte aktuellt, menade flygbolaget. Dessutom finns Sturup i någorlunda närhet, även om inte heller den flygplatsen har trafik till någon hub men däremot ett stort antal linjer till östra Europa. Det finns också relativt goda tågförbindelser till Köpenhamn, så möjligheterna verkar vara begränsade.

Men det skissas trots det på några möjligheter. I första hand att göra som Karlstad och Jönköping som tillsammans driver linjen till Frankfurt. En inventering över de andra regionala flygplatser i södra Sverige som kan vara aktuella visade på Växjö,

Halmstad, Kalmar, Ängelholm och Trollhättan som presumtiva partners. De två sista räknades sedan bort direkt med tanke på att de ligger i närheten av Landvetter och Kastrup. 

Skulle det å andra sidan gå att genomföra ett samarbeta med någon av de övriga flygplatserna ser kalkylen något ljusare ut. Att den eventuella linjen måste finansieras med skattemedel är helt klart, liksom att det inledningsvis blir förluster. Ett samarbete med en annan region och andra kommuner fördelar dock kostnaderna. I den mycket försiktiga kalkyl som finns med i rapporten räknar man med kostnader de tre första åren och en liten vinst det fjärde året. Sammanlagt skulle de fyra första åren kräva 7,3 miljoner av skattemedel för att dra igång en flyglinje från Södra Sverige till någon av storflygplatserna i Europa.

– Flyg kan, och bör, betraktas som en del av infrastrukturen. Det finns goda möjligheter att starta en flyglinje mellan Ronneby och t.ex. Frankfurt men det måste ske med en samarbetspartner/flygplats som kan bidra till att fylla planen innan de går ner i Ronneby. Om regionerna/kommunerna väljer att se en internationell flygförbindelse som en del av satsningar på förbättrad infrastruktur så blir ”Return of Investment” synnerligen god. Flygbolag finns att tillgå som kan sköta uppgiften väl, det har bevisats i andra svenska regioner, lyder det avslutande resonemanget i rapporten. 



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Om jag fick bestämma...
Skrivet av Henrik, 2017-05-04 23:09:37
SAS är givetvis det vi passagerare har på önskelistan
Anmäl inlägget
Tim har rätt
Skrivet av Diavel, 2017-05-04 21:51:29
Löjligt med utrikeslinjer från vilken jävla håla som hellst. Vem f-n reser från nåt stor hub till Ronneby , skärpning tack!
Anmäl inlägget
Bra initiativ
Skrivet av Kirka Frums, 2017-05-04 15:13:46
Bra initiativ,
Ronneby skulle behöva något till Amsterdam.
Anmäl inlägget
BRA?
Skrivet av BLEKINGEBO, 2017-05-04 11:43:25
Kan inte dettta vara lagom för BRA med sin ATR?
Anmäl inlägget
FAKTAFEL IGEN!
Skrivet av S!, 2017-05-04 10:10:56
Linköping har INTE trafik till Köpenhamn
Anmäl inlägget
Nej nej
Skrivet av Tim, 2017-05-04 09:45:59
Vilken dejavu! Skattepengar ska inte gå till utländsk flygbolag för att några få kommunpolitiker är kåta på en utrikeslinje. Vilka vill flyga til Ronneby från Frankfurt? Öppna en flygbuss Ronneby-Malmö-Köpenhamn instället
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev