Skriv ut  

Ökat intresse för långlinjer till Rovaniemi

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 maj 2017
Ett avtal är på plats och trycket på mer flygtrafik är stort. Det kan leda till att Rovaniemi i norra Finland snart kan ha långlinjetrafik från Kina under vintersäsongen.

Rovaniemi Airport
Rovaniemi är en av de större städerna i norra Finland. Det är också där som jultomten bor. Åtminstone enligt researrangörer i Europa och det har gett flygplatsen i Rovaniemi mycket flygtrafik, särskilt under december månad, trafik som passerar över Sverige och kallas tomteflygningarna. Men även den vanliga reguljära trafiken ökar, nu senast har brittiska Monarch aviserat två linjer från Gatwick till Rovaniemi och Kittilä. Den ökande konkurrensen på Rovaniemi har också fått Finnair att reagera och under kommande vintersäsong ökas antalet frekvenser till 30 flygningar i veckan från Helsingfors.

Det ökade antalet stolar från Finnairs stora hubb på Vandaa-flygplatsen i Helsingfors ska tillgodose de allt större skaror av kinesiska turister som flyger till norra Skandinavien. Även Kiruna i Sverige har vid enskilda tillfällen haft de ordinarie SAS-maskinerna från Kina och Japan på transitstopp med asiatiska turister. 

I norra Finland har antalet kinesiska turister ökat med 200 procent det senaste året och en första kinesisk stugby är på gång. Faktum är också att landningsbanan i Rovaniemi ligger tvärs över polcirkeln. Det har i sin tur lett till att finska och kinesiska myndigheter skrivit avtal om trafikrättigheter som ger kinesiska flygbolag rätt att flyga direkt till Rovaniemi. Det nya avtalet gäller alla flygbolag i respektive land vilket framför allt öppnar för att något av de stora internationella flygbolagen i Kina ska ta sig an trafik till finska Lappland. 

Samtidigt med trafikökningen på Rovaniemi får de närbelägna flygplatserna Kittilä och Ivalo reguljär trafik med Finnair till några av de stora hubbarna i Europa, bland annat Frankfurt, Paris och London. Sammantaget innebär det att Finnair ökar trafiken på Lappland med 18 procent och kommer att flyga 430 000 stolar dit kommande vintersäsong. 



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Monarch blog
Skrivet av Anomumin, 2017-05-11 19:41:41
Monarch startar också flyg från Birmingham till Lapland.
Anmäl inlägget
Lappland
Skrivet av Markus , 2017-05-11 16:59:11
Helsingfors-Vanda, inte Vandaa. Jag tror att AY tidigare haft reguljär trafik från Ktt till Cdg.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev