Skriv ut  

Ryanair: Vi drar oss inte ur Sverige

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 maj 2017
Fyra nya linjer och ökad kapacitet på befintliga rutter. Ryanair ökar närvaron i Sverige under kommande vinterprogram. Flygskatten är dock ett orosmoment och kan göra att flygbolaget omvärderar närvaron i Sverige. Men att helt lämna den svenska marknaden är inte aktuellt.

Ryanair
Ryanair

Skavsta fortsätter att vara den främsta flygplatsen i Ryanairs svenska linjenät. I det kommande vinterprogrammet som presenterades i går, startas fyra nya linjer, till Kiev, Memmingen i södra Tyskland, Nis i Serbien och till Podgorica, huvudstaden i Montenegro. Det är alltså ett tydligt fokus på östra Europa vilket kan tolkas som ett sätta att öka trycket på konkurrenten Wizz Air som även de har stor närvaro på Skavsta. I dagsläget har Wizz 13 linjer från Skavsta, samtliga till östra Europa medan Ryanair, i och med dagens etablering flyger till 19 destinationer i hela Europa.

– Skavsta är vår huvudflygplats i Sverige och vi har fyra Boeing 737-800 baserade där. Det är också där vi ska fortsätta att växa samtidigt som vi för diskussioner med en mängd andra flygplatser i Sverige, säger Matthias Wenk, marknadschef på Ryanair till Flygtorget. 

De diskussionerna har resulterat i ytterligare ett par nya linjer i Sverige. I Göteborg öppnas trafik till Krakow i Polen och i Malmö återvänder nu Ryanair efter ett par års bortavaro med en ny linje, också den till Krakow. Dessutom flyger Ryanair på Västerås och Växjö och har sammanlagt 27 linjer till Sverige när vinterprogrammet träder i kraft. 

Men Arlanda är ännu en vit fläck på linjekartan. Det trots att de stora flygplatserna numera kan räkna med etableringar av Ryanair, bland annat ökas antalet flygplan i Frankfurt till dussinet jämnt i höst. Dessutom trafikerar man också både Köpenhamn och Oslo. 

– Vi har inga konkreta planer för Arlanda i dagsläget. En etablering där måste vara kommersiellt gångbar och Skavsta är som sagt var vårt fokus och är en flygplats vi gillar och har goda relationer med. 

Det faktum att Ryanair nu åter växer trafiken på Sverige har dock ett visst förbehåll. Flygbolaget har tidigare varit och är fortsatt kritisk till den planerade flygskatten som man menar kommer att straffa resandet och turistnäringen. 

- Införs den ökar våra biljettpriser med cirka 20 procent och det gör oss naturligtvis mindre konkurrenskraftiga. Det gör också att vi till del måste omvärdera vår närvaro i Sverige bland annat med tanke på att Danmark inte har någon flygskatt. Men trots det är Sverige en viktig marknad för oss, vi ser en bra potential och vi kommer inte att dra oss ur Sverige även om det blir en ”miljöskatt” på flygtrafiken.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@sv. Diavel
Skrivet av Diavel, 2017-05-14 11:26:11
Ja, Sturup -Stansted ugf 10år sedan, kommer inte att hända igen försenad hh . 2 och 3 timmar utan komp.
Anmäl inlägget
Har
Skrivet av sv Diavel, 2017-05-13 17:56:34
du någonsin flugit med RYR?
Anmäl inlägget
Servicekoncept
Skrivet av Diavel, 2017-05-13 12:05:04
Ryanair och servicekoncept, hahahaha. måste ju var brist på service konceptet isf.
Anmäl inlägget
Ej Växjö och Västerås med Ryanair
Skrivet av Anonym , 2017-05-13 07:11:29
Ryanair borde lämna Växjö och Västerås flygplats. Koncentrera sig på Skavsta, Landvetter och Sturup
Anmäl inlägget
@Frankfurt Hahn
Skrivet av ABC, 2017-05-12 21:55:09
Tror inte riktigt du hängt med. Numera är FRA en tre gånger så stor bas för Ryanair som Hahn. Tidsfråga innan Hahn försvinner ur Ryanairs tidtabell. Ryanairs "krig" med Wizzair lär de nog förlora ganska snabbt. Vad har de att sätta emot?
Anmäl inlägget
Frankfurt
Skrivet av flygarn, 2017-05-12 20:52:21
RYR har idag bas på frankfurt main
Anmäl inlägget
Vanurå
Skrivet av Frankfurt Hahn, 2017-05-12 13:41:04
I Frankfurt flyger Ryanair på flygplatsen Hahn. Dessutom så startar man inte linjer för att konkurrera med någon som Wizz utan för att man tror att det finns en outnyttjad marknad med sitt eget servicekoncept.
Anmäl inlägget
Podgorica
Skrivet av Björkman, 2017-05-12 13:35:56
Podgorica är inte en ny linje, men den görs från sommarlinje till åretomlinje
Anmäl inlägget
Subsidierat
Skrivet av Diavel, 2017-05-12 12:32:34
Europas mest subsidierade flygbolag stannar tack o lov kvar på Skavsta. Skönt att slippa eländet på Arlanda...
Anmäl inlägget
Gillar Skavsta
Skrivet av ABC, 2017-05-12 09:54:37
Kul att Ryanair gillar Skavsta,
men jag tror inte Ryanairs kunder gör det.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev