Skriv ut  

Sveriges regionala flygplatser satsar på biobränsle

Notiser, Anders Carlsson, den 31 juli 2017
Svenska regionala flygplatser har under många år aktivt medverkat till klimatomställningen. Karlstad flygplats var först i världen med egen fossilfri tankanläggning. Nu följer övriga flygplatser efter.

Den internationella flygorganisationen IATA, har som mål att stoppa ökningen av koldioxidutsläppen från år 2020 och minska dessa utsläpp från 2005 års nivå med 50 procent till år 2050.

För Sveriges regionala flygplatser innebär det att man enats om ett mål där flygplatserna ska bidra till att nå målsättningen med ett fossilfritt flygresande till år 2030. För det startar nu ett samarbete mellan flertalet medlemsflygplatser. Den övergripande målsättningen är att kunna:

• Erbjuda 5 % fossilfri tankning av flygbränsle redan 2018

• Erbjuda 50 % fossilfri tankning av flygbränsle 2025

• Erbjuda 100 % fossilfri tankning av flygbränsle 2030

Sveriges regionala flygplatser går nu därför in i Fly Green Fund som är en omställningsfond för att få igång tillverkning och användning av fossilfritt flygbränsle. Flera ledande flygaktörer och flygbolag är redan med i FGF.

– Vi är jätteglada att Sveriges regionala flygplatser nu går med i Fly Green Fund. Det gör att vi har samlat i stort sett hela svenska flygnäringen. Tillsammans ökar vi våra möjligheter att erbjuda fossilfria flygresor till affärs-och privatresenärer, säger Maria Fiskerud, VD för Fly Green Fund.

De regionala flygplatsernas satsning på ett fossilfritt flyg underlättar också för de regionala och lokala initiativ som redan är igång för att skapa en inhemsk biobränsletillverkning i Sverige.

– Vår förhoppning är att Sveriges produktionsanläggningar för flygbiobränsle ska etableras i anslutning till några av våra regionala flygplatser, säger Peter Larsson, VD för Svenska regionala flygplatser.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev