Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Ingen framgång i de norska pilotförhandlingarna

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 september 2017
Ambitionen från båda parter är att undvika strejk. Men just nu hårdnar ordväxlingen. Blir det konflikt stannar hela SAS-Norge av på torsdag.

SAS har cirka 500 piloter i Norge som flyger kort- och medeldistans och långlinjer. Just nu är bara två av dem uttagna i strejk men om inte de nu strandade förhandlingarna återupptas och kommer till ett avtal senast torsdag, lägger alla de övriga 500 ned arbetet. Det innebär i så fall att hela produktionen hos SAS i Norge stannar av. Det drabbar i första hand Norge men även en del flighter i Sverige och Danmark. SAS har ännu ingen översikt av hur många flygningar som ställs in. Danska och svenska besättningar som ska flyga till exempel till och från Oslo, kommer att göra det oavsett den norska strejken. Men en besättning med blandat flightdeck, där får inte den norska piloten ersättas av en svensk eller dansk pilot.

– Men vår ambition är att det över huvud taget ska bli någon strejk, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS till Flygtorget.

Piloterna i Sverige och Danmark har nya avtal för de kommande tre åren och de norska vill ha en överenskommelse som ligger i linje med dem.

– Det handlar om att vi nu måste få ekonomisk kompensation för de år som vi stått tillbaka av hänsyn till flygbolaget, säger en norsk pilot som Flygtorget talat med.

Det menar SAS att man gjort.

– I förhandlingarna med de norska pilotföreningarna har de norska piloterna erbjudits motsvarande villkor som de svenska och danska piloterna, även om andra budskap kommit från det norska pilotförbundet NSF, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Men det håller de två norska pilotfacken inte med om utan menar att SAS ägnar sig åt att försöka slå split mellan de olika länderna genom all hålla nere Norge.

– Jag är förvånad över att SAS väljer en sån strategi. Det är som om man inte tar oss på allvar och försöker ersätta ett dåligt system med en ännu sämre lösning. Det känna faktiskt som om man försöker göra narr av oss, säger Jan Levi Skogsvang, som är ledare för SAS-piloterna i Parat, det ena av de två fackliga organisationerna.

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS aktiekurs sjukt värderad!
Skrivet av Trader, 2017-09-12 22:52:59
Steg över +5% idag och då vet man att det finns möjlighet till strejk!
SJUKT!
Anmäl inlägget
Inflationen
Skrivet av DC-10, 2017-09-12 19:17:45
har varit närmast negativ de senaste åren. Därför den historiskt låga/negativa reporäntan.
Anmäl inlägget
@cristoffer
Skrivet av x, 2017-09-12 15:35:49
Vem har sagt att det är dåligt? SAS har fått till lönesänkningar bland de flygande på ca 15-20 de senaste åren för att "rädda" bolaget, samtidigt som inflationen har stigit i motsatt riktning. Siffrorna har vänt och nu vill de flygande ha tillbaka en liten del av det som dom har givit bort tidigare, är det orimligt? VDn fick 25% löneökning förra året, från ca 8 till över 10 mkr/år plus en pensionshöjning som är över praxis, då borde väl alla det som jobbar hårt ute i den dagliga versamheten.
Anmäl inlägget
Korrekt
Skrivet av Thom, 2017-09-12 14:27:30
Det korrekte tallet wr 598 piloter. Dvs 600
Anmäl inlägget
Varför bråka?
Skrivet av Cristoffer, 2017-09-12 10:30:04
Om det nu är så dåligt på SAS så kan väl piloterna bara gå över till Norwegian :D
Anmäl inlägget
SAS piloter i Norge
Skrivet av GM, 2017-09-12 08:45:54
Det korrekte tallet er vel 558. Avrundes dette blir det ca "600" (ordinær matematikk)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev