Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Svenska miljardärer bygger egna flygbolag

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 oktober 2017
Med miljarder på banken har tre svenska affärsmän gett sig in i flygbranschen, dels i ett mindre svenskregistrerat flygbolag, dels som majoritetsägare i ett italienskt lågkostnadsbolag.

Ernest Airlines
Ernest Airlines

När Microsoft köpte det svenska spelbolaget Mojang var det en affär som gjorde Markus ”Notch” Persson, Kakob Porsér och Carl Manneh till miljardärer fler gånger om. En del av de pengarna använder de nu som inträde i flygbranschen. Markus Persson har sedan tidigare själv köpt en Bombardier BD-700 som privatjet. Samtidigt är han också ensam ägare till företaget Notch Air, även om det är oklart vad slag verksamhet som görs där. Enligt registreringen hos Bolagsverket ska man bland annat ägna sig åt uthyrning av flygplan.

Då är det mer verkligt med inträdet i det italienska flygbolaget Ernest Airlines, där Jakob Porsér och Carl Manneh nu äger 71 procent av aktierna. Det är ett italienskt lågkostnadsbolag med två år på nacken som flyger till Tirana, huvudstaden i Albanien och till Ukraina från en rad italienska städer. Flottan består i dagsläget av en A319-100 och en A320-200 men det finns också beställningar på ytterligare två A320.

- Vi vill inte konkurrera mer Ryanair och Easyjet och de ockuperar framför allt rutter mellan London och Paris och London och Milano och liknande. Så etniskt resande för oss handlar om att resa till länder som Ukraina, Rumänien, Albanien, och etniska passagerare är de som flyger för att de vill träffa sina släktingar fram och tillbaka”, säger David Girhammar i en intervju med Dagens Industri.

De två flygplan som är på väg in i flottan är, enligt de svenska ägarna, bara ett första steg i flygbolagets tillväxt. Redan om ett år ska det finnas sex-sju flygplan på plats. Mycket mer än så är i nuläget inte känt men Ernest Airlines har en väl fungerande verksamhet och flög förra året cirka 600 000 passagerare.

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ernest
Skrivet av Alibaba, 2017-10-08 17:49:01
Titta på Irak flygningar till Baghdad,Erbil samt Sulaymanieh. Finns också mycket belägg för flygningar till Libanon, Beirut och Jordanien, Amman. Syrien är också ett bra förslag när det politiska läget lugnat ner sig. I Sverige finns det hundratusentals människor med arabisk ursprung och fler är på väg in så belägg är det gott om. Dessa människor betalar gärna vad det kostar för att åka direkt (point-point) än att åka med dem stora drakarna i Europa med långa transits.
Anmäl inlägget
VS
Skrivet av Saltkammargutten, 2017-10-05 08:58:42
If you want to be a Millionaire, start with a billion dollars and launch a new airline.
Richard Branson
Anmäl inlägget
lycka till
Skrivet av Ali, Ali, 2017-10-05 08:17:13
ny start för ny horizon
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
BAM
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev